Dată Paști 2021. Când pică Paștele ortodox în acest an

Dată Paști 2021. De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic

Autor: Elena Popescu

In articol:

Dată Paști 2021. De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic și cum se calculează data Paștelui.

Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism.

Dată Paști 2021

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și este sărbătorit în familie, fiind o sărbătoare a iubirii, a jertfiri și a iertării. În acest an, Paștele Ortodox este în duminica zilei de 2 mai, iar Paștele Catolic se celebrează mult mai devreme, la data de 4 aprilie.

Pentru ortodocși Paștele se leagă în acest an de minivacanța de 1 mai. Astfel, românii vor avea mai multe zile libere legate. Floriile la ortodocși vor fi în 25 aprilie, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 10 iunie, iar Rusaliile se vor sărbători pe 20 iunie.

Citeste si: Zile libere 2021. Care sunt liberele legale care vor pica în weekend anul acesta

Ce este interzis să faci în Postul Mare al Paștilor

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.

În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.

În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.

În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.

În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic

Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară  după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). 

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri pentru soţul sau soţia ta la aniversarea căsătoriei voastre

Cum se calculează data Paștelui

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile. În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocţiul de primăvară. În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână.

Când pică Paștele în 2021
Când pică Paștele în 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce înseamnă „Paşti”

Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. La Sfintele Paşti se sărbătorește trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer.

Când spunem cuvântul „Paşti”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. Au fost Paşti şi sunt Paşti şi pentru evrei. Paştile noastre sunt Paşti creştine. Evreii sărbătoareau şi sărbătoresc la Paşti ieşirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie şi ajungerea lor în Canaan. Noi, la Sfintele Paşti, sărbătorim altceva decât evreii, şi anume trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, se arată în scrierile Părintelui Teofil Părăian.

Urări de Paște 2021

Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!

Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit.

Aş vrea să petrecem Paştele împreună. Deşi ştiu că nu e posibil, îţi voi fi alături cu sufletul şi fie ca speranţa Învierii să mi te aducă aproape în curând! Paşte fericit!

Obiceiuri de Paști

Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori. În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.

În câteva sate făgărășene, în Lunea Luminată[10] se sărbătorește cel mai harnic fecior din sat, prin obiceiul agrar Plugarul.

Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paști, pregătește-te de nuntă. O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând.

În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.

În Bucovina, fetele tinere merg la biserică în noaptea de Înviere și spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, în zori, fetele se spală pe față cu această apă fiindcă astfel le-ar face mai atrăgătoare pentru flăcăii din sat.

În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din biserică și o duc în cimitir, unde trebuie să o păzească. Dacă aceasta e furată, trebuie să dea o petrecere în cinstea hoților.

Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.

În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.

În mai multe zone din Moldova oamenii pun dimineața un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa acea se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni și pielea albă precum cele două ouă, tot anul.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri pentru soţul sau soţia ta la aniversarea căsătoriei voastre

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Horoscop Zilnic Luni 8 Martie 2021: Berbecii trebuie să fie atenți, Leii vor fi dați peste cap

Tragedia zilei în România! Doliu imens de 8 martie! A murit în urmă cu câteva momente

Nu combinați brânza cu aceste medicamente! Vă poate crește tensiunea arterială până la moarte! Nutriționistul Lygia Alexandrescu avertizează

Istoria secretă. Bombe atomice lângă România. Vecinii, la un pas să devină putere nucleară

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies