Daune morale de 7000 de euro pentru fiecare rom evacuat cu forța dintr-o tabără din Franța! Curtea nu reţine acuzaţia de ”tratament inuman şi degradant”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru că nu a ţinut cont de consecinţele evacuării unei tabere de romi români în regiunea pariziană, în 2013, şi de situaţia particulară a persoanelor expulzate, relatează AFP.

Distribuie pe:

Autor: M.B.

Daune morale de 7000 de euro pentru fiecare rom evacuat cu forța dintr-o tabără din Franța! Curtea nu reţine acuzaţia de ”tratament inuman şi degradant”

Şapte români din comunitatea romă au sesizat în aprilie 2013 CEDO, braţul juridic al Consiliului Europei (CoE), în urma deciziei autorităţilor franceze de a evacua tabăra neautorizată în care se aflau de şase luni, la Courneuve, în regiunea pariziană.

În lipsa unor propuneri în vederea unor mutări, reclamanţii au plecat până la urmă să se instaleze provizoriu în altă tabără, fără caravanele lor care, susţin ei, au fost confiscate.

Circumstanţele evacuării cu forţa a acestei tabere şi condiţiile de trai ulterioare ale romilor ”nu constiuie un tratament inuman şi degradant”, au hotărât judecătorii CEDO, anunţă Curtea într-un comunicat.

Cu toate acestea, ”din cauza unui termen scurt între hotărârea prefecturii şi punerea acesteia în aplicare, nu a existat nicio examinare a consecinţelor expulzării şi situaţiei particulare a reclamanţilor”, precizează Curtea.

Citeste si: Sprijin de 500 de lei pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari, pentru 4.000 de copii din Bucureşti! Noul proiect venit de la Primăria Capitalei

Citeste si: VIDEO Fiica lui Mădălin Ionescu și a Cristinei Șișcanu a împlinit 3 anișori. Părinții i-au făcut o surpriză pe cinste

Citeste si: Oana Roman s-a pozat în pijamale în izolare, iar fanii au rămas surprinși. Ce detaliu s-a observat în spatele ei

Ca atare, Franţa a încălcat articolul 8 - privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului - şi articolul 13 - privind dreptul la un recurs eficient - ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO subliniază că ”apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor specifice este necesar să fie luate în calcul în examinarea proporţionalităţii la care sunt obligate autorităţile naţionale”, ceea ce nu s-a întâmplat în acest dosar.

Citeste si: Doliu in politica! A murit la numai 29 de ani: "Ne-am rugat, am sperat sa te insanatosesti!"

Franţa a fost condamnată de CEDO la plata sumei de 7.000 de euro fiecărui reclamant - reprezentând daune morale, relatează news.ro. 

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate