De ce au gravidele schimbari de dispozitie? Un expert raspunde la intrebarile viitoarelor mamici

Ela Crăciun a apelat la specialişti pentru a afla cauzele schimbărilor de dispoziţie din timpul sarcinii, toane cu care se confruntă la rândul ei în această perioadă, vedeta fiind însărcinată pentru a treia oară.

Autor: R.L.

Prezentatoarea TV a împărtăţit cele aflate pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

Pe lângă cele 8 lucruri care ţi se întâmplă când eşti însărcinată, am descoperit că mă mai confrunt cu ceva şi am decis că subiectul e suficient de amplu cât să-i dedic un articol întreg. Prima oară au observat oamenii din jurul meu, apoi am sesizat chiar şi eu că sunt mai moody ca niciodată.

Ce înseamnă asta? Că îmi schimb dispoziţia atât de des, încât persoanele cu care interacţionez nici nu mai ştiu ce să creadă.
Pentru că am vrut să-mi dau seama de unde vin aceste schimbări, am decis să aprofundez puţin problema şi aşa am descoperit că principalul factor care mă influenţează este sarcina. Schimbările de dispoziţie în timpul sarcinii sunt cauzate de o varietate de factori, printre care hormonii cu evoluţie rapidă, disconfortul fizic al sarcinii şi îngrijorările foarte normale ale viitoarelor schimbări de viaţă.

Aşadar, dacă vă simţiţi emoţionate şi fericite într-un moment şi izbucniţi în lacrimi în următoare, nu vă îngrijoraţi, nu sunteţi singure.  Există un motiv pentru imaginea clişeistică a unei femei însărcinate plângând printre murături şi îngheţată. Se bazează pe viaţa reală!
Iată de ce s-ar putea să vă confruntaţi cu schimbări de dispoziţie în timpul sarcinii şi cum să le faceţi faţă:

Hormonul sarcinii şi schimbările de dispoziţie

Unul dintre motivele majore pentru schimbările de dispoziţie în timpul sarcinii este schimbarea rapidă a hormonilor. În mod specific, estrogen şi progesteron.

Nivelul de estrogen creşte în primele 12 săptămâni de sarcină de mai mult de 100 de ori. Estrogenul este asociat cu serotonina chimică a creierului,  serotonina fiind cunoscută ca hormonul „fericirii”, pe care medicamentele antidepresive încearcă să-l stimuleze. Dar serotonina nu este în legătură directă cu fericirea.

Dezechilibrele şi fluctuaţiile acestui neurotransmiţător pot determina dereglarea emoţională.

Cum interacţionează estrogenul şi serotonina între ele nu este pe deplin înţeles. Ceea ce pare să fie evident este că modificările nivelurilor de estrogen – şi nu un anumit nivel de estrogen – sunt ceea ce cauzează dezechilibre ale dispoziţiei. Anxietatea şi iritabilitatea, în special, sunt asociate cu modificările de estrogen.

Dar nu numai estrogenul este în creştere.

Progesteronul hormonal creşte rapid în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni. În timp ce estrogenul este de obicei asociat cu energie, progesteronul este asociat cu relaxarea.
De fapt, asta este ceea ce progesteronul face în organism în timpul sarcinii. Aceasta le spune muşchilor să se relaxeze, parţial pentru a preveni contracţiile premature ale uterului. „Hormoni de relaxare” sună frumos! Dar, pe unele femei, progesteronul le face „prea” relaxate. Acest lucru poate duce la oboseală şi chiar tristeţe.

Alte declanşatoare ale schimbărilor de dispoziţie ale primului trimestru

Nu numai hormonii declanşează schimbări de dispoziţie în timpul sarcinii. Disconfortul sarcinii poate provoca şi suferinţă emoţională. De exemplu, „greţurile de dimineaţă” (despre care orice graviduţă ştie că pot apărea în orice moment al zilei) afectează până la 70% dintre femeile însărcinate. Sentimentele de greaţă şi, uneori, vărsături pot fi declanşate de cele mai mici dureri, de foame sau chiar de mirosul  de mâncare gătită. Simţurile unei femei însărcinate sunt mult mai ascuţite, aşa că e destul de probabil să te deranjeze orice miros, oricât de departe ar părea că e sursa lui.

Pentru cele care se confruntă cu astfel de greţuri mai frecvent, poate apărea anxietatea, mai ales dacă eşti o graviduţă care încă lucrează şi ai parte de astfel de problemele într-o şedinţă importantă cu echipa, să zicem. Sau ai putea să te îngrijorezi în avans la gândul că urmează să treci pe lângă o patiserie şi să nu suporţi mirosul. Stresul de a nu şti când urmează să te simţi iarăşi rău şi gândul că ai putea avea astfel de probleme în public, poate fi destul de intens pentru unele femei.

Oboseala este un alt simptom comun al sarcinii care poate provoca schimbări de dispoziţie. Nimeni nu se simte bine emoţional când este obosit şi s-ar putea să vă simţiţi foarte obosite în primele luni de sarcină.

Trimestrul al doilea
Al doilea trimestru de sarcină este deseori numit faza „luna de miere”. Hormonii se schimbă, dar cu mult mai puţin decât în ​​primele trei luni.
Majoritatea femeilor simt mai multă energie şi nu mai au „greţurile de dimineaţă” (sau cel puţin, nu este aşa de rău).

Totuşi, există potenţiale declanşatoare emoţionale. În timpul celui de-al doilea trimestru, forma corpului se schimbă mai mult
Unele femei sunt încântate de schimbările corporale, altele se pot simţi prost în pielea lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au o istorie a luptei cu kilogramele. Eu sunt deja la a treia sarcină, aşa că nu m-a mai luat pe nepregătite acest lucru.

Testul prenatal în timpul celui de-al doilea trimestru poate provoca o suferinţă emoţională. Amniocenteza se face de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru. Decizia de face sau nu testul prenatal şi anxietatea cu privire la rezultate poate provoca o suferinţă emoţională foarte mare.

Şi totuşi, nu toate „schimbările de dispoziţie” din timpul sarcinii sunt negative. Unele femei înregistrează o creştere a libidoului şi a dorinţei sexuale în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest lucru se datorează probabil faptului că încep să se simtă mai bine din punct de vedere fizic şi datorită fluxului sanguin crescut în regiunea pelviană.

Despre schimbările din trimestrul al treilea şi despre ce soluţii au femeile însărcinate pentru a scăpa de aceste modificări ale stării de spirit, puteţi afla din articolul postat de Ela Crăciun pe blogul ei.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Tristan o paraseste pe Bianca! Persoana celebra care a facut dezvaluirea

Canicula din Europa vine in Romania! Vor fi 40 de grade la umbra!

Tristan Tate, primele declaratii dupa ce s-a aflat de schimbul de mesaje cu fosta iubita!

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies