De ce educația preșcolară nu ar trebui să înceteze nici în timpul unei pandemii?

Conform medicilor terapeuți, educația la distanță poate afecta starea mentală a copiilor. Se pare, că educația pare să fi scăpat din atenția experților și efectele ei sociale, din perioada pandemiei, vor fi resimțite o perioadă îndelungată de timp, chiar ani de zile.


In articol:

Schimbările sociale și stresul creat de pandemie lovesc psihicul copiilor, care este destul de fragil, dar și al părinților. Conform datelor statistice, numărul de copii cu vârsta de 6 ani care suferă de tulburări de anxietate și depresie, legate de sentimentul de a nu fi controlat, a crescut cu aproximativ 30% în ultimul an.

Care sunt avantajele educației timpurii?

Beneficiile educației preșcolare sunt mari, copiii dobândesc o serie de abilități legate de competențe de comunicare și dezvoltare psihică și fizică. În multe familii, părinții nu pot conta pe ajutorul bunicilor în creșterea celor mici și de aceea grădinița este un loc important, de formare a personalității copiilor. La grădiniță, copiii învață să socializeze, să se comporte în grup, să-și definească individualitatea.

Educația preșcolară trebuie să înceapă devreme, deoarece:

 • poate ajuta în dezvoltarea normală a copiilor
 • contribuie la dezvoltarea personalității celor mici
 • le crește încrederea în forțele proprii
 • le încurajează capacitatea de cooperare
 • le dezvoltă forța minții pentru a putea face față provocărilor
 • le cultivă pofta de viață prin diferite activități lingvistice, practice, etc.

Și părinții au anumite avantaje, în sensul că:

 • înțeleg diferite moduri de joacă ale copiilor
 • îngrijarea, educația și creșterea poate deveni mai distractivă
 • interacționează mai bine cu copiii lor
 • au satisfacție, un sentiment de mândrie și realizare
 • încearcă să ofere un mediu corespunzător de creștere pentru copii
 • înțeleg mai bine rolul lor în creșterea celor mici.

Educația timpurie a copiilor duce la dezvoltarea sănătoasă a acestora.

În pandemie, atât părinții dar și copiii trebuie să facă față stresului, anxietății crescute și schimbărilor constante. În acești doi ani, s-au văzut deja efectele izolării din timpul unei pandemii și modul cum copiii încearcă să facă față acestei situații, sau unui mediu social care se schimbă de la o zi la alta.

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

Psihologii consideră că dezvoltarea socială adecvată la copii ține de dezvoltarea emoțională, care începe să se contureze de la o vârstă fragedă. Limitarea contactului și izolarea au cu siguranță consecințe nedorite asupra bunăstării psihice a copiilor.

În ziua de azi, copiii trebuie protejați de factorii care le provoacă stres emoțional, disconfort, sau le afectează funcțiile cognitive.

Conform datelor statistice, pandemia din întreaga lume este asociată cu un risc crescut de tulburări de adaptare, de stări depresive și anxietate și chiar cu o serie de crize emoționale mai grave, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic.

Copiii diagnosticați cu autism

În cazul unui copil cu autism, decizia privind momentul în care acesta trebuie trimis la grădiniță este o chestiune mai dificilă și individuală. Părinții pot consulta chiar un medic terapeut cu privire la o serie de factori: dacă educația în grădiniță îl va ajuta mai mult pe copil în dezvoltare decât cea de acasă, dacă poate începe să învețe într-un grup organizat și dacă acesta este destul de independent pentru a putea merge și a cunoaște alți oameni.

Înainte de a-l înscrie la grădiniță, copilul cu autism ar avea nevoie de o educație specială, oferită din partea părinților și a rudelor apropiate. Autismul este o tulburare neurologică mai complexă, care este asociată cu nivelurile inadecvate de serotonină și diferiți neurotransmițători din creier. Primele simptome ale autismului apar în copilărie și includ:

 

 • dificultăți în exprimarea emoțiilor
 • interese limitate
 • comportament dificil
 • evitarea contactului cu lumea.

 

Această tulburare nu se poate vindeca, însă suplimentarea cu ulei CBD poate oferi îmbunătățiri ale comportamentelor pentru cei cu tulburare de spectru autist (TSA), iar dieta adecvată este un prim pas în terapia comportamentală, spun medicii specialiști.

Copiii cu autism au nevoie de socializare, ei se vor simți bine la grădiniță dacă vor primi mai multă atenție și vor avea parte de un mediu mai bine organizat.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Ce avere a strâns Sofia Vicoveanca în 62 de ani de carieră. Unde locuiește marea cântăreață de muzică populară

Horoscop chinezesc WEEKEND 24-26 SEPTEMBRIE 2021. Previziuni astrale pentru cele 12 zodii

Horoscop Chinezesc 23 septembrie 2021. Predicții astrale pentru cele 12 zodii

Horoscop 24 Septembrie 2021: astăzi Săgetătorii au de luat o decizie importantă

Vor intra în vigoare imediat! Se aplică în toată România. S-au modificat toate regulile

Ion Țiriac o distruge pe Andreea Marin! Dezvăluiri intime fără precedent: ce făcea Zâna în secret

Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și sunt probe

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies