
In articol:
- Oul fiert moale
- Oul fiert cleios
- Oul fiert tare
- Ce valori nutriționale au ouăle fierte, în funcție de timpul de fierbere
Consumate în cantități moderate, ouăle fierte constituie alimente benefice pentru organism, bogate în proteine și calciu. Valorile nutriționale ale ouălelor fierte diferă, însă, în funcție de timpul de fierbere al acestora.
Iată cum se prepară ouăle fierte și ce beneficii au pentru organism!Oul fiert moale
Ouăle fierte sunt, după cum bine știm, mai sănătoase decât cele prăjite în ulei. La prima vedere, este simplu să gătești un ou fiert, dar există câteva trucuri pentru a obține ouă fierte exact așa cum îți dorești. Iată cum să prepari un ou fiert moale!
În primul rând, oul trebuie scos de la frigider înainte cu 20-30 minute de gătire, deoarece o schimbare bruscă a temperaturii îi poate reduce din calitațile nutriționale.
Pune un ibric plin cu apă la fiert și lasă-l pe foc până clocotește. Mai apoi, dă focul la minim și pune oulîn ibric cu ajutorul unei linguri. Pentru a obtine un ou fiert moale, lasă-l pe foc 4-5 minute.
La final, asigură-te că scoți oul din apă imediat după cele 4-5 minute pentru a nu se găti prea mult.Citeste si: 5 rețete simplu de preparat cu ouăle rămase de la Paște
Oul fiert cleios
Dacă preferi un ou fiert cleios, cu gălbenușul de o consistență medie, iată cum îl poți prepara!
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Se repetă pașii de mai sus, doar că de data aceasta, timpul de gătire trebuie să fie de 6 minute.
În cazul oului fiert cleios, focul trebuie redus la minim, pentru a evita clocotele mari. După fierbere, se scot ouăle din apa fierbinte și se țin aproximativ un minut sub jet de apă rece.Oul fiert tare
Pentru a obține un ou fiert tare, este nevoie să îl lași la fiert în jur de 8-9 minute. Unele persoane preferă ouăle gătite foarte bine, ținute la fiert timp de 10-11 minute.
De ce este bine să consumi ouă fierte. Ce valori nutriționale au, în funcție de timpul de fierbere
Ce valori nutriționale au ouăle fierte, în funcție de timpul de fierbere
În funcție de timpul de fierbere, ouăle își pot pierde din caracteristici sau pot rămâne cu anumite proprietăți. Studiile spun că, indiferent de timpul de gătire, caloriile unui ou rămân aceleași.
Astfel, fie că oul fiert e moale sau tare, oul își păstrează numărul de calorii, însă anumite proprietăți s-ar putea pierde odată cu fierberea îndelungată sau la temperaturi mari. Acest lucru le poate reduce din vitmine și conținutul antioxidant, însă nutrienții rămân în cantitate mare, în continuare.
Citeste si: Câte ouă de prepeliță se pot mânca într-o zi? Beneficiile consumului regulat de ouă de prepeliță
De asemenea, fierberea îndelungată a ouălelor reprezintă o măsură de sigurantă. Prin fierberea îndelungată a unui ou se distrug toate bacteriile potențial periculoase, ca de exemplu Salmonella, așa că în cazul copiilor, bătrânilor sau al celor cu sistemul imunitar slab este indicat consumul de ouă tari, fierte mai mult timp.
Un ou mare, de circa 50-56 de grame are între 72 și 77 de calorii. Astfel, dacă mănânci 100 de grame vei consuma în jur de plus/minus 150 de calorii.
Un ou de 50 de grame fiert are: – 6,29 grame de proteine– 5,3 grame de lipide (grăsimi)– 0,56 grame de carbohidrați– 25 de mg de calciu– 0,59 mg de fier– 5 mg de magneziu– 86 de mg de fosfor– 63 de mg de potasiu– 62 de mg de sodiu– 0,52 mg de zinc.