De ce este important să le citim copiilor?

Pasiunea pentru citit trebuie cultivată încă de la o vârstă fragedă, pentru că odată cu trecerea anilor, acest obicei pare mai mult mai greu de asimilat.


In articol:

Studiile arată că un copil, căruia părinții i-au citit în copilărie, păstrează vie dorința de a rămâne în preajma cărților chiar și în perioadele ce urmează adolescenței. Chiar dacă nu știe încă să citească, cel mic se poate bucura de lecturile adresate celor de varsta sa, cu tine în rol de narator. Iată de ce este important să le citim copiilor: 

Lecturile stimulează dorința de cunoaștere 

Chiar dacă tratează fire narative de o naivitate lesne de înțeles, cărțile pentru copii conțin o mulțime de subiecte noi și fascinante, menite să le trezească acestora interesul. De fiecare dată când cel mic pune o întrebare, atunci cand ajungeți la un pasaj pe care nu îl înțelege, înseamnă că dorința lui de cunoaștere lucrează la capacitate maximă. Fii răbdător cu toate curiozitățile copilului tău, răspunde-i astfel încât să înțeleagă aceste necunoscute, pentru că în acest mod, lucrați împreună la formarea timpurie a culturii sale generale. 

Lecturile reprezintă un exercițiu nou de gândire

Este de la sine înțeles faptul că exercițiile fizice contribuie la o dezvoltare armonioasă a întregului corp, însă aceeași afirmație o putem face și în cazul exercițiilor pentru dezvoltarea gândirii. Citindu-i celui mic în fiecare seară, contribui la formarea gândirii sale, pentru că lecturile îl pot ajuta pe cel mic să asocieze mult mai simplu cuvintele cu imagini aferente, reușind să parcurgă astfel mult mai profund firul epic al narațiunii respective. 

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Lecturile contribuie la formarea timpurie a vocabularului

Cărțile sunt cea mai convenabilă modalitate prin care putem asimila cuvinte noi în vocabularul propriu, utilizându-le apoi punctual în discuțiile pe care le purtăm.

Știi cât de fascinant este să asculți o persoană care, nu doar că stăpânește o logică solidă, dar o și construiește cu fraze “pe înțelesul tuturor”. 

Ei bine, formarea vocabularului începe încă din copilărie, cu primele cărți pe care i le citești celui mic. Dacă drumul până la o librărie nu se potrivește cu programul tău încărcat, află că pe internet ai acces rapid, cu doar câteva click-uri, la cele mai frumoase carti pentru copii de la CurteaVeche.ro!

Lecturile îmbunătățesc puterea de concentrare 

Cu atât de multe “scântei” în jurul nostru, ce ne distrag de la cele mai importante lucruri pe care le avem de făcut într-o zi, concentrarea poate fi considerată astăzi o virtute. Puterea de concentrare a celui mic îl va ajuta apoi, în viața de adult, la evitarea procrastinării și acordarea unei atenții sporite asupra unui anumit task, pe o perioadă lungă de timp.  

Lecturile stimulează creativitatea celor mici 

Sunt zeci de moduri prin care putem lucra la propria creativitate. Jocuri, exerciții practice și mintale, colorat și chiar citit, toate aceste activități dezvoltă capacitatea noastră de a gândi “outside the box”. La fel cum aminteam și mai sus, atunci când discutăm despre dobândirea plăcerii organice de a citi, cei mici sunt mai favorizați decât adulții, în stimularea propriei creativității.  

Curiozitatea lor și lipsa unor opreliști sociale sau morale, le permite să își imagineze (cu lux de amănunte) scenarii, povesti de joacă, prieteni din lumi fantastice. Creativitatea celor mici nu cunoaște limite, iar cititul poate fi un instrument prin care acest “mușchi” poate fi pus în funcțiune seară de seară, în timpul lecturilor dinainte de culcare. 

Tu cât de des îi citești cărți pentru copii puiului tău?

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Vaccinarea în România! Câte persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

Primele declarații ale Gabrielei Firea despre situația de la Spitalul Foișor: "Au trecut 15 ore şi nicio demisie..."

Anunțul momentului în România! Carantina se prelungește cu încă 14 zile

Vor veni Ducii de Sussex la înmormântarea Prințului Philip?

Doliu imens! A murit un mare erou al României. A trecut prin suferințe cumplite de-a lungul timpului

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Lovitura sub centură primită de Charles. Regina Elisabeta nu va face niciodată acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies