De ce facem cadouri? Specialistii au studiat fenomenul si au descoperit efectele unuia dintre cele mai vechi obiceiuri

Cadourile au reprezentat mereu un obicei placut, dar totodata o povara. Oare ii place celui care primeste cadoul? Ce efect va avea darul oferit? Sunt doar doua intrebari care ne framanta atunci cand cautam cadouri. Specialistii au studiat efectele acestui obicei atat de intalnit in aceasta perioada a anului.

Distribuie pe:

fara descriereUnul dintre cei mai cunoscuti cercetatori care au analizat extensiv acest fenomen este un sociolog, antropolog si etnolog francez, Marcel Mauss (1872-1950), considerat de conationalii sai „parintele antropologiei franceze”, noteaza descopera.ro.

El a dedicat acestui aspect un amplu articol monografic:  Essai sur le don (Eseu despre dar), aparut in 1923.Cu ajutorul unor exemple referitoare la diverse culturi, Marcel Mauss sustine ca darul contra-darul creeaza, in grupurile umane, o stare de dependenta reciproca, iar acesta permite mentinerea -  sau re-crearea permanenta - a legaturii sociale. Un aspect important discutat de cercetatorii fenomenului este relatia de dependenta si „raportul  de forte” dintre cel ce da si cel care primeste.

A da exprima intotdeauna o superioritate a donatorului si creeaza o obligatie, o „indatorare” a celui care primeste. Darul si contra-darul creeaza intotdeauna o legatura sociala si, totodata, marcheaza o diferenta sociala.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate