De ce luna februarie are mai puține zile decât celelalte luni ale anului

De ce februarie are doar 28 de zile?

Autor: Redactia WOWbiz

In articol:

   Cu siguranță mulți dintre noi ne-am întrebat de ce luna februarie are mai puține zile decât celelalte 11 luni, de 30 sau 31 de zile fiecare. Cum bine știm, februarie are 28 de zile, iar o dată la patru ani luna ține 29 de zile.

Explicația ne întoarce în timp, pe vremea romanilor.

Explicația pentru care luna februarie este mai scurtă are valențe istorice

   Calendarul roman a fost primul calendar folosit. Începând cu mijlocul secolului VIII î.d.Hr., romanii au folosit un calendar ce avea doar 10 luni, martie fiind prima dintre ele, iar decembrie ultima. Acesta era un calendar alcătuit și calculat după fazele Lunii.

De ce luna februarie are mai puține zile decât celelalte luni ale anului

Calendarul lunii februarie

[Sursa foto: PixaBay]

   În secolul al VII-lea î.d.Hr. au fost adăugate la calendar lunile ianuarie și februarie, iar din anul 46 î.d.Hr. un grup de astonomi din Alexandria au pus bazele, împreună cu Sosigene, unui nou calendar.

Citeste si: Pe ce dată sunt Dragobetele 2022, varianta românească a Valentine's Day

Citeste si: Probleme mari pentru Andreea Mantea: "Ma ustura pielea de mor! Nu va arat mai mult, caci va speriati!" Ce a patit prezentatoarea de la "Casa iubirii"- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

   Acesta era bazat pe mișcarea Soarelui în curs de un an. Astfel, anul a fost împărțit în 365 de zile, într-un ciclu fiind 3 ani de câte 365 de zile și cel de-al patrulea de 366 de zile. Ultimul era an bisect în care luna februarie avea 29 de zile.

   Calendarul iulian a adus, totuși, o serie de probleme. Anul iulian nu se mai sincroniza cu anul tropic, iar astfel, corelarea sărbătorilor religioase precum Paștele cu echinocțiul de primăvară a devenit imposibilă.

De ce luna februarie are mai puține zile decât celelalte luni ale anului

Calendar astrologic

[Sursa foto: PixaBay]

  Astfel, următorul calendar utilizat a fost calendarul gregorian. El a apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când Papa Grigore a instituit reforma calendarului iulian.

   Papa a întrunit la acel moment o comisie de astrologi, dintre care fiecare a venit cu câte o propunere.  Luigi Lilo a venit cu cea mai bună idee, un calendar solar, bazat pe 365 de zile, împărțite în 12 luni. Fiecare avea o lungime neregulată, fiind astfel luni cu 30 de zile, 31 de zile și februarie cu 28 sau 29 de zile. Calendarul a fost numit „gregorian” după Papa Grigore. Acesta a fost introdus treptat în mai multe țări catolice din întreaga lume.

Citeste si: De ce luna februarie are 28 de zile? Lucruri mai puțin știute despre cea mai scurtă lună din calendar

Vedete care își serbează ziua pe 29 februarie

   Există numeroase persoane care își serbează ziua pe 29 februarie, o dată la patru ani. Se spune că acestea își sărbătoresc “majoratul” la vârsta de 64 de ani. Printre acestea se numără și vedete precum: actriţa britanică Emma Barton, născută în 1977 în Portsmouth, Anglia; actorul şi modelul Antonio Sabato JR, născut în 1972; actorul şi dansatorul american James Mitchell s-a născut  în 1920 și Michele Morgan, actriţă franceză, născută tot în 1920.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

De ce luna februarie are 28 de zile? Lucruri mai puțin știute despre cea mai scurtă lună din calendar

Cele mai neinspirate cadouri de Valentine's Day. Să nu iei niciodată așa ceva

Mesaje, SMS-uri, felicitări de Ziua Îndrăgostiților 2022. Cele mai frumoase urări de Valentine's Day

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Șoc total pentru Vladimir Putin! La asta nici măcar el nu se aștepta. E TERMINAT

Nimeni nu se astepta: o mare vedeta din Romania s-a recasatorit pe ascuns! Este la a 4-a casnicie

Locuințele noi se scumpesc. Un plan al Comisiei Europene aruncă în aer piața construcțiilor

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies