De ce puzzle-urile sunt bune pentru dezvoltarea copilului

Autor: Amalia Florea

In articol:

Probabil ai auzit de la diverse persoane în nenumărate rânduri că puzzle-urile sunt bune pentru mintea și dezvoltarea cognitivă a copilului, însă nu ai înțeles exact de ce anume; de fapt, este posibil să fi primit puzzle-uri pentru copil chiar

de când era bebeluș și nu ai înțeles exact care este rostul acestora. Așadar, de ce putem spune că un puzzle pentru copii este perfect pentru dezvoltarea mentală a micuțului? Iată câteva motive.

Psihologii au stabilit că dezvoltarea creierului unui copil este influențată semnificativ atunci când acesta acționează sau manipulează lumea din jurul său. Puzzle-urile le oferă copiilor această oportunitate cheie în vederea unei dezvoltări optime. Copiii învață să lucreze direct în mediul în care se dezvoltă și își schimbă viziunea atunci când construiesc puzzle-uri.

Coordonarea mână-ochi

Când copiii răstoarnă, răsucesc sau îndepărtează piesele puzzle-ului, aceștia învață de fapt să creeze legătura dintre mâini și ochi. Ochii văd puzzle-ul, iar creierul prevede apoi modul în care puzzle-ul trebuie să arate sau ce piesă trebuie găsită și plasată. Astfel, creierul, ochii și mâinile lucrează împreună pentru a găsi piesa, o manipulează în consecință și o încadrează în puzzle cu precizie. 

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Similar cu modul în care se realizează coordonarea mână-ochi, puzzle-urile le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile motorii fine. Acestea nu trebuie confundate cu abilitățile motorii grosiere, cum ar fi mersul pe jos; abilitățile motorii fine necesită mișcări mici și specializate pe care puzzle-urile le oferă. Abilitățile motorii fine sunt necesare pentru scrierea de mână și pentru alte realizări importante.

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

Abilități motorii brute

Pentru bebeluși și copii mici, abilitățile motorii grosiere pot fi îmbunătățite prin jocul cu blocuri de stivuire și alte puzzle-uri mari, ușor de manipulat.

Rezolvarea problemelor

Abilitatea de a rezolva eficient problemele este extrem de importantă.

Pe măsură ce un copil se uită la diferite piese și își dă seama unde se potrivesc sau, din contră, unde nu se potrivesc, el dezvoltă această abilitate vitală. La urma urmei, un puzzle nu poate fi completat prin trișare! Fie funcționează și se potrivește, fie nu. Așadar, puzzle-urile îi învață pe copii să își folosească propria minte pentru a-și da seama cum să rezolve problemele și să gândească într-un mod logic.

Recunoașterea formei

Pentru copiii mici- chiar și pentru bebeluși – a învăța să recunoască și să sorteze formele este o parte importantă a dezvoltării lor. Puzzle-urile îi pot ajuta pe cei mici în legătură cu acest lucru, deoarece piesele trebuie recunoscute și sortate înainte de a putea fi asamblate.

Îmbunătățirea memoriei

Puzzle-urile simple și alte tipuri de puzzle-uri pot ajuta la îmbunătățirea memoriei unui copil. De exemplu, un copil va trebui să-și amintească mărimea, culoarea și forma diferitelor piese pe măsură ce încearcă să formeze un puzzle. Dacă o piesă nu se potrivește, copilul o lasă deoparte; dar va trebui să-și amintească de acea piesă atunci când este nevoie.

Stabilirea obiectivelor mici

Pe măsură ce un copil se joacă cu un puzzle, acesta va dezvolta o strategie pentru a-l rezolva mai repede și mai eficient. Acesta poate face mai întâi toate piesele de margine, de exemplu, sau poate sorta toate piesele în grămezi în funcție de culori sau forme. Acest lucru îl ajută pe copil să învețe să atingă obiective mici, ca mijloc către un obiectiv mai mare.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Ceartă între Elena Marin și Raluca Dumitru de la Survivor Romania! Ce și-au reproșat cele două faimoase

A murit bărbatul cu cea mai numeroasă familie. A lăsat în urmă 39 de soții, 94 de copii, 33 de nepoți și un strănepot

Un șofer de taxi se uita la filme pentru adulți în timpul cursei. Cum au reacționat pasagerii?

Horoscop Zilnic Marți 15 Iunie 2021: Berbecii trebuie să elimine anumite persoane din viața lor

Poți rămâne FĂRĂ BANII DE PE CARD! Băncile au anunțat ce este total obligatoriu să facem

BOMBĂ în SHOWBIZ! Cine este tatăl copilului Andreei Mantea? S-a aflat adevărul! Nu este Cristi Mitrea!

S-au aflat toate efectele Pfizer. Un expert rupe tăcerea. Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies