De ce românii de peste 40 de ani nu primesc pastile cu iod. Cum trebuie administrate pastilele:" După 40 de ani, riscul de a face cancer tiroidian este mai mic" | EXCLUSIV

Un doctor renumit explică de ce, în cazul unei explozii nucleare, românii cu vârsta peste 40 de ani nu vor beneficia de pastilele cu iod.

Autor: Andrada Bratovianu

In articol:

Ministerul Sănătății a anunțat că persoanele care depășesc vârsta de 40 de ani, în cazul unui dezastru nuclear, nu vor primi pastile cu iod.

Prioritate la acest medicament, or avea, însă, copiii și gravidele. Medicii mai anunță că acestea pastile trebuie administrate în primele 8 ore de la producerea unei eventuale nenorociri nucleare.

De ce nu pot primi pastile cu iod persoanele peste 40 de ani, în cazul unui dezastru nuclear

Ministerul Sănătății a decis!

atac nuclear

[Sursa foto: PixaBay]

În cazul unei explozii nucleare, populația va beneficia de pilule cu iod. O excepție fac persoanele cu vârsta peste 40 de ani, cărora nu le este recomandat cu prioritate acest tratament. Întrebarea careurmează este de ce, iar la aceasta a răspuns conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, Spitalul Clinic de Urgențe "Nicolae Oblu" Iași.

"Teoretic, după 40 de ani, în primul rând, captivitatea metabolică la nivel tiroidian este mai mică, aceste afecțiuni sunt mai frecvente, iar dacă nu știi că le ai, iodul le poate stimula și poate produce pagube interne. Ideea de bază este că iodura de potasiu nu este un paraceu universal.

Atacul nuclear sau bombele provoacă suflu de explozie, arsură, care distrug toată zona. La reactorul nuclear se folosește combustibil nuclear, ca se producă energie electrică, iar printre deșeuri se poate număra și iodul radioactiv. Dacă se întâmplă un accident la un reactor nuclear, iodul radioactiv și nivelul de radiații persistă, deci are logică să vorbim despre această pastilă de iod. La bombă sau rachetă, efectul este imediat, iar radiațiile scad cu 10% după primele 7 ore, iar după 72 de ore, nivelul de radiații ajunge undeva la 1%.
Dacă vorbim despre atac nuclear sunt peste 300 de substanțe radioactive care se pot elimina în momentul respectiv.

Citeste si: Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

Faptul că se dă acest iod, este pentru că acesta este singurul dintre acești izotopi, pentru care există un anatgonist competitiv, iar tiroida este cea mai sensiboilă parte a corpului. E bine de știut că iodura de potasiu nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive. Deci, dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea iodurii de potasiu nu este protectoare și ar putea provoa chiar rău. Pastila de iod se dă pentru că protejează tiroida, deci practic după 40 de ani, riscul de a face cancer tiroidian este mai mic, iar bolile tiroide sunt mai frecvente, adică beneficiul riscului administrării în masă nu se justifică. Îți poate face mai mult rău decât bine.", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Ministrul Sănătății vrea să se ferească de o carantină dură după sărbători. Alexandru Rafila: „Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare economia!”

Ce trebuie să facem în cazul unei explozii nucleare?

Ministerul Sănătății a decis!

În cazul unei explozii nucleare, există un set de reguli prestabilit, menit să ne protejeze viața. În acest context, aflăm ce trebuie să face, dacă suntem prinși într-o astfel de situație și cum ne putem proteja cel mai bine de radiații.

"Într-un atac nuclear există o schemă memotehnică: S.R.I. Adică, să intri în casă, în adăpost, să rămâi acolo și să te informezi. Dacă stai în subsol sau într-o încăpere bine izolată atragi mai puțină atenție, riscul de radioactivitate va scădea cu 90%, mai ales dacă ne dăm și hainele de pe noi. Dacă am sta în subsol, după explozie, măcar 72 de ore, riscurile de radiație sunt mici. Să rămâi în casă și să te informezi, adică să ai un radio cu tine.", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Boala de care ar suferi Vladimir Putin, dezvăluită de Pentagon! Se știe din anul 2008

Primele imagini cu Traian Băsescu după externare! Ce i-au interzis medicii să mai facă

Totul despre iodura de potasiu. Ce este și ce reacții adverse are

Horoscopul săptămânii aduce schimbări importante în viața zodiilor. Racii vor începe un capitol nou

TONI IURUC, în stare de șoc! Ce a făcut Simona Halep după divorț. Acum totul este clar

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Cum s-a destrămat cel mai cunoscut cuplu monden. Adrian Mutu și Alexandra Dinu duc un război de mulți ani

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies