
In articol:
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul Gala Bute, decizia instanței fiind una definitivă. Fostul ministru a fost găsită ulterior în Bulgaria, acolo unde se află în prezent în arest.
Una dintre cele mai mari curiozități în rândul publicului este și „de ce se amână extrădarea fostului ministru” și când ar putea ajunge ea în România. Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu avocatul Adrian Cuculis legat de acest caz și mai despre procedurile ce se aplică în astfel de situații.
De ce se amână procesul pentru extrădarea Elenei Udrea
Pe numele fostului ministru a fost emis un mandat internațional de arestare, iar ea a fost reținută în Bulgaria, în seara zilei de 6 aprilie. Fostul politician a făcut o cerere prin care a contestat decizia de extrădare, iar Curtea de Apel de la Sofia urmează să se pronunțe în acest sens.
Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu avocatul Adrian Cuculis legat de procedurile aplicate în acest caz.
„Nu este ceva nemaiîntâlnit. Sunt tot felul de situații, să spun așa procedurale. În principal ea a venit cu niște motive care țineau în loc procesul pentru că, pe de-o parte, o data a trebuit să facă dovada invocând, și acesta fiind un element foarte serios al respingerii cererii de extrădare, că hotărârea din România nu e definitivă.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Până când s-au lămurit autoritățile că această hotărâre e definitvă, dar ea a reușit să o conteste pe o cale extraordinară de atac, a mai durat un termen. A urmat un termen ulterior când a invocat o chestiune ce ține de penitenciarele din România, fiind notoriu faptul că România a fost condamnată la CEDO, printr-o hotărâre pilot de zeci de milioane de euro pe care țara trebuia să îi plătească deținuților pentru condițiile insalubre.
Să nu uităm totuși că magistrații de acolo au trebuit să ia la cunoștință despre raportul din România cu privire la torturile din penitenciare și iar s-a amânat. S-a mai amânat încă o dată pentru că a fost nevoie ca statul să mai transmită acte”, a explicat Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.
Adrian Cuculis
Recursul în casație, amânat
Avocatul Adrian Cuculis a explicat că și în România se pot realiza solicitări în acest sens, iar uneori clienții apelează la ele. În ceea ce privește cazul fostului ministru, avocatul Cuculis este de părere că tergiversarea procesului poate fi o strategie, tocmai pentru a exista mai întâi o decizie privind recursul Elenei Udrea în casație.
„Și în România, în funcție de solicitările clienților, putem să inventăm tot felul de motive, să ni le fundamentăm într-un text de lege și atunci să facem solicitări în sensul acesta.
De fapt, ea își dorește ca în cele din urmă să tergiverseze suficient mult în cât Curtea să se pronunțe favorabil și dacă este favorabil procesul pe recursul în casație atunci pică toată construcția din Bulgaria.
Acestea sunt, din punctul meu de vedere, șanse slabe, ea mizând ca, în cele din urmă, aducând aceste probe, chiar dacă nu s-ar admite recursul în casație să meargă pe ceea ce au mai mers și alții cu condițiile din România sau să inducă, prin materialul probator ideea că în România e urmărită politic și are în fața o hotărâre de condamnare ilegală și să vină cu hotărârea Curții Constituționale, deci în principal chestiuni de procedură”, a precizat Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.
În ceea ce privește recursul Elenei Udrea în casație, judecătorii de la București au stabilit un nou termen, peste o lună. Aceasta este ultima cale excepțională de atac pe care Elena Udrea o poate folosi în cazul condamnării din dosarul Gala Bute.