De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. În unele zone ale țării, băieții primesc mărțișoare de la fete

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. Cât timp se poartă mărțișorul în 2021.

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie
De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie. În unele regiuni ale țării, băieții sunt cei care primesc mărțișoare de la fete.

Mărțișorul simbolizează venirea primăverii, renașterea naturii, dar și lupta primăverii cu iarna. Mărțișorul este purtat de doamne și domnișoare în luna martie.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie

Primăvara calendaristică este celebrată la 1 martie. În această zi de sărbătoare se obișnuiește ca bărbații să le ofere mărțișoare doamnelor și domnișoarelor, acestea simbolizând venirea primăverii. Se obișnuiește ca în 2021, pe lângă clasicul mărțișor, femeia să mai primească și un buchet de flori, de regulă zambile laelele sau ghiocei.

Tradiția mărțișoarelor oferite pe 1 martie este veche de mii de ani.

Arheologii au descoperit că acum aproape 8.000 de ani, oamenii dețineau niște amulete făcute din pietre colorate în alb și roșu. Aceste amulete erau purtate pentru noroc, prosperitate, fertilitate și spor în toate.

Citeste si: Ce reprezintă Mărțișorul, semnificația și originea șnurului împletit cu ață alb-roșie

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie
De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: O batrana, in ultimele clipe ale vietii, i-a spus preotului: „La inmormantare, vreau sa mi se puna in mana o lingurita!” Parintele a amutit cand a aflat motivul- bzi.ro

Prin dăruireade mărțișoare, omul doreşte să echilibreze principiile contrare şi complementare care îi guvernează Universul, precum viaţa-moartea, lumina-întunericul, vara-iarna, masculinul-femininul, semnificaţii cuprinse în albul şi roşul şnurului.

Citeste si: 1 martie- Povestea mărțișorului. Legenda Babei Dochia și venirea primăverii

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie
De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie[Sursa foto: PixaBay]

În ce regiuni, băieții primesc mărțișoare de la fete

În zona Bucovinei, femeile oferă mărțișoare bărbaților.

În vechime se obișnuia ca fetele să le lege flăcăilor o aţă albă cu roşu la încheietura mâinii pentru a fi feriţi de primejdie atunci când merg să muncească sau să vâneze. Acest obicei avea loc la începutul primăverii, iar acum a fost înlocuit cu timpul cu mărţişorul de 1 Martie.

În zona Maramureșului Istoric doar fetele dăruiesc mărțișoare băiețilo r, iar atunci când înfloresc mălinii, șnurul de la mărțișor este legat de ramura copacului pentru bunăstare și noroc tot anul.

De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie
De ce se dăruiesc mărțișoare de 1 martie[Sursa foto: PixaBay]

Cât timp se poartă mărțișorul în 2021

În vremurile noastre, Mărțișorul se poartă în primele nouă zile ale lunii martie, în zona de sud a țării, după care șnurul acestuia se agață într-un loc curat, de regulă pe crengile unui pom fructifer ca să aducă belșug în gospodărie.

În unele regiuni din țară, Mărțișorul se poartă chiar și două săptămâni. În localitățile transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.

În județul Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților.

În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce reprezintă Mărțișorul, semnificația și originea șnurului împletit cu ață alb-roșie

1 martie 2021. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale

1 martie 2021 - Povestea mărțișorului. Legenda Babei Dochia și prima zi de primăvară calendaristică

Horoscop Zilnic Joi 5 August 2021: nativul TAUR se va îmbogăți, în timp ce SCORPIONUL se va trezi cu o surpriză

Marele secret al lui Denise Rifai! Puţină lume ştia. Vedeta a făcut dezvăluiri complete

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies