Decizia lui Arafat, pusă în aplicare. Se închid școlile. VIDEO

Arafat a dezvăluit ultimele măsuri care se aplică din acest moment. Întâlnirea de urgență a avut loc la sediul MAI.

Autor: D.A.

In articol:

Stare de alertă! Încă un pas spre carantină. Raed Arafat a declanșat alarma
Stare de alertă! Încă un pas spre carantină. Raed Arafat a declanșat alarma

UPDATE 07:00- Coronavirus, situația la nivel național. Care sunt zonele cele mai afectate

CLUJ

In jud Cluj 488 de persoane in autoizolare la domiciliu, 203 au iesit azi din izolare, nicio persoana in carantina. La Boli Infectioase sunt internate cu coronavirus doua persoane: femeie de 70 de ani din Mures (confirmata aseara) si barbatul de 45 de ani din Maramures (confirmat pe 28 feb).

MUREȘ

Situaţia cazurilor de infecţie cu coronavirus COVID-19 în județul Mureș se prezintă astfel: 1 caz confirmat pozitiv, 1 test cu rezultat negativ și 89 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu. Nicio persoană nu se află în spațiile de carantină.

ALBA

La ora actuala în jud Alba NU avem nici un caz confirmat Covid-19

GALAȚI

Cifrele zilei de 9.03.2020, ora 15.00
Izolati- 680
Carantina- 0
Spitalizați- 3
Rămâne un singur caz confirmat.

BIHOR

În județul Bihor sunt:

• 0 persoane diagnosticate cu Covid-19;
• 16 persoane aflate în carantină;
• 315 persoane auto-izolate la domiciliu (163 titulari ai chestionarelor și 152 aparținători ai acestora).

Ieri, 08.03.2020, în jurul orei 17.00, prin vama Borș a intrat un autocar cu 17 persoane care veneau de la Milano. La triajul epidemiologic și prin determinările de temperatură corporală repetate la o persoană s-a constatat că are febră. S-a luat decizia internării persoanei respective la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal Oradea și carantinarea celorlalte 16 persoane. S-au recoltat probe pentru analiza virusologică a coronavirusului și au fost trimise la centrul de analiză din Cluj, urmând să fie primite rezultatele.

BUZĂU

Situație Covid 19: la nivelul județului Buzau, pentru 165 de persoane a fost dispusă măsura izolării la domiciliu. Nu mai sunt persoane în carantină. Femeia izolată cu două săptămâni în urmă în tabăra de la Arbănași a plecat acasă.

În cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, reprezentanţii Primăriei au decis suspendarea manifestărilor sportive şi culturale cu peste 1.000 de persoane, atât în exterior cât şi în interior. În cazul competiţiilor sportive, acestea urmează să se desfăşoare fără spectatori cel puţin până în data de 31 martie.

TIMIȘOARA 

-3 internati confirmați
-4 vindecați/externați/ puși la izolate la domiciliu
-carantina 0
-izolați la domiciliu 507

CONSTANȚA

0 carantină,
272 izolați la domiciliu
7 teste negative

SATU MARE

130 auto izolati in judetul Satu Mare, 0 in carantina

UPDATE 21:00- Guvernul suspendă transportul feroviar şi rutier de persoane dinspre şi spre Italia 

Marcel Vela, ministrul interimar de Interne a făcut un anunț important. Transportul rutier și cel feroviar de persoane vor fi suspendate până la sfârștiul lunii martie, iar persoanal care vor veni din Italia în România vor fi puse în carantină sau autoizolare.

Așadar, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, ora României, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, transportul rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România.

Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale şi servicii ocazionale care tranzitează Italia sunt obligați să le spună cetățwnilor care vor să vină din Italia în România că vor intra în carantinp sau autoziolare. Pasagerii vor completa o declarație pe propria răspundere la îmbarcarfea în autobuz.

UPDATE 18:45- Școlile se închid timp de o săptămână

Surse din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență susțin că toate școlile din România vor fi închise timp de o săpămână, începând cu ziua de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Scolile din Romania ar putea fi inchise din cauza epidemiei de coronavirus.Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat în urmă cu scurt timp în cadrul unei conferințe de presă că a decis suspendarea cursurilor la toate unitățile din București din cauza epidemiei cu coronavirus.

Update 18:00 -  Un nou SUSPECT de CORONAVIRUS transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Un nou suspect de Coronavirus a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Un bărbat de 45 de ani din satul Boian, comuna Ceaunu Mare, parțial simptomatic a fost transportat pentru verificări amănunțite. Pacientul este afebril, tușește și îi curge nasul.

El nu este purtător al virsului, dar se afla în izolare la domiciliu după ce a sosit cu o cursă de la Bergamo (Italia) la finalul lunii precedente.

Update 17:30- Femeia din Bucureşti confirmată cu coronavirus este angajată a OSIM şi a fost la serviciu timp de trei zile

Femeia de 42 de ani din Bucureşti confirmată cu coronavirus este angajată a OSIM şi a fost la serviciu timp de trei zile, a anunţat, luni, Ministerul Economiei. Ea a intrat în contact direct cu 29 de persoane la locul de muncă, iar clădirea OSIM a fost dezinfectată de o firmă specializată. Activitatea OSIM a fost suspendată până în 16 martie.

”În cursul zilei de 08 martie 2020 al paisprezecelea caz de coronavirus – COVID 19- a fost confirmat la o femeie de 42 de ani din Bucureşti. Femeia, salariată a Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci lucrează în cadrul Direcţiei Economice şi s-a întors din concediu de la Roma în data de 27 februarie 2020, fiind prezentă la serviciu în zilele de 28 februarie, 02 şi 03 martie 2020. Începând cu data de 04 martie, salariata a solicitat concediu de odihnă”, a transmis, luni, Ministerul Economiei, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că femeia a fost plasată în carantină în ziua de sâmbătă 07 martie 2020, iar în ziua de 08 martie 2020, după testarea pozitivă pentru infectarea cu COVID 19, a fost internată în spital.

”Conducerea OSIM a fost informată în cursul zilei de 08 martie 2020, zi nelucrătoare, despre această situaţie, imediat transmiţându-se un e-mail de informare către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. În dimineaţa zilei de luni 09 martie 2020, s-a transmis către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB) o informare în acest sens împreună cu o listă de 29 de persoane care au intrat în legătură directă cu salariata confirmată pozitiv cu COVID 19. Prin aceeaşi adresă a fost solicitată comunicarea măsurilor care trebuiesc luate de către conducerea OSIM atât cu privire la toţi salariaţii OSIM, cât şi cu privire la clădirea unde se desfăşoară activitatea”, a mai transmis Ministerul.

Totodată, în cursul zilei de 09 martie 2020 Conducerea OSIM a solicitat, ca măsură principală, dezinfectarea clădirii de către o firmă specializată – lucru care s-a şi întâmplat începând cu ora 12.00, programul de lucru fiind suspendat începând cu aceeaşi oră.

De asemenea, conducerea OSIM a decis suspendarea activităţii până luni, 16 martie 2020.

Propunerea lui Raed Arafat ca toate școlile să fie închise dă roade. Deși nu a fost anunțată oficial, decizia pe surse e că de mâine, 10 martie, instituțiile școlare vor fi închise. Mai jos aveți toate detaliile

UPDATE. Situația se complică. Guvernul României a declanșat alerta. Pericol major ca politicienii să fi intrat în contact cu persoana care este suspectă că are coronavirus

UPDATE 9 MARTIE. Autoritățile au aplicat de urgență măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului 

 

UPDATE 9 MARTIE. Metrorex a emis un comunicat de ultim moment. 

”Metrorex continuă adoptarea de măsuri de prevenție pentru limitarea răspândirii infecției cu Coronavirus (Covid – 19). Așa cum am anunțat anterior, în această perioadă, trenurile de metrou sunt dezinfectate suplimentar la nivelul barelor de susținere și a butoanelor de deschidere a ușilor din interiorul acestora cu produse autorizate de Ministerul Sănătății. Mai mult, Metrorex a transmis adrese firmelor cu care are contract pentru salubrizare, să intensifice acțiunile de curățenie și igienizare a spațiilor publice și spațiilor tehnice din stațiile de metrou prin acțiuni de colectare și evacuare a gunoiului menajer din stații și depouri, servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție – igienizare. Punctele de lucru ale personalului ce intră în contact cu bancnotele au fost dotate cu dispersoare cu gel antibacterian.
Metrorex are un plan de acțiune bine stabilit în situația supraaglomerării stațiilor de metrou la orele de vârf de trafic. Astfel, în aceste perioade se circulă cu toată flota de trenuri existentă. În perioadele cu vârf de trafic va fi evitată sosirea simultană a trenurilor la peroanele stațiilor unde se înregistrează un trafic mai mare de călători. De asemenea, a fost introdus suplimentar, personal de conducere a trenurilor pentru micșorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale, prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor.
În acest context, Metrorex recomandă publicului călător să respecte măsurile de igienă pe timpul călătoriei cu metroul. Atât în stațiile de metrou, cât și în trenuri, călătorii se pot informa din afișele educative expuse la loc vizibil cu privire la prevenția împotriva infectării cu Coronavirus”, este mesajul transmis de Metrorex cetățenilor. 

 

UPDATE 9 martie. S-a decis ca școlile să fie închise până după Paște. Decizia se aplică începând cu 10 martie, anunță Digi 24.  Mai mult, Olimpiadele și concursurile vor fi anulate

UPDATE 9 martie, ora 5:00. România își închide granițele pe cale aeriană și maritimă persoanelor venite din Italia.

Cei care vin cu escală sau prin rute ocolitoare, vor fi băgați în carantină. Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au anunțat suspendarea zborurilor din și spre Italia.

Oficialii au anunțat oprirea zborurilor din și către Italia, pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie și până în 23 martie.

Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

„Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a spus Vela.

Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, a anunțat Marcel Vela.

În aceste județe există locuri pentru carantină și se discută acum suplimentarea locurilor, a spus Raed Arafat, șeful DSU.

În privința școlilor, Vela a confirmat informația WowBiz și a dezvăluit că o decizie se va lua în cursul zilei de azi. 

UPDATE 23:40- Traian Băsescu, anunț neașteptat despre închiderea școlilor 

”După părerea mea, România are puţine şanse să nu aibă o epidemie. Încă sunt cazuri izolate, dar după părerea mea va fi o epidemie. M-aş bucura să nu am dreptate. Şcolile trebuie închise, preventiv. Dacă vrei să diminuezi efectele unei epidemii care poate fi partea unei pandemii globale, nu te uiţi să vezi că încă nu am primul copil bolnav. Şi atunci previi. Dacă era în puterea mea aş suspenda orice activitate în şcoli şi universităţi pentru două săptămâni începând de luni”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.

România, în stare de alertă. Raed Arafat a făcut anunțul. Breaking News
România, în stare de alertă. Raed Arafat a făcut anunțul. Breaking News

UPDATE 22:20- Suspiciune de coronavirus în Bucureşti – o femeie care s-a întors recent din Italia şi acuză dureri în gât

O femeie din Bucureşti, recent întoarsă din Italia şi care acuză dureri de gât, a fost transportată, duminică seară, la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti, unde se va stabili dacă a fost sau nu infectată cu noul coronavirus.

”O femeie care s-a întors din Italia şi acuză durere în gât a fost transportată la Spitalul Matei Balş din Bucureşti. Pacientul a fost transportat cu un echipaj SMURD pentru a fi testată cu în vederea stabilirii dacă a fost infectată cu noul tip de coronavirus”, a transmis, duminică seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Suesa citată a precizat că, deocamdată,femeia nu este confirmată ca fiind purtătoare a virusului, ci se fac verificări pentru a se stabili acest lucru, având în vedere simptomele prezentate şi zona din care a revenit în ţară.

În Bucureşti au fost deja confirmate două cazuri de infectare cu COVID-19.

UPDATE 17:30- Al 15-lea caz de coronavirus, confirmat în România

Autorităţile au anunţat, duminică, al 15-lea caz de coronavirus confirmat în România, la o femeie de 70 de ani din judeţul Mureş.

Deocamdată, autorităţile nu au precizatcondiţiile în care s-a îmbolnăvit femeia.

Raed Arafat a luat o măsură dură după ce s-a înregistrat primul caz de coronavirus și în București. Secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a anunţat că se interzic adunările mai mari de 1000 de persoane, în contextul epidemiei de coronavirus.

Imediat, a apărut și al doilea caz de coronavirus în București. Surpriza este totală în legătură cu persoana care se află în carantină. 

 

Mai mult, conform surselor wowbiz.ro, Ministerul Educației a dezbătut, în regim de urgență, posibilitatea ca școlile să se închidă. Totuși, românii vor avea un răspuns la începutul săptămânii următoare, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență urmând să ia o decizie în cazul unei ședințe. Dezvăluirea vine în contextul în care mai multe facultăți au anunțat că își suspendă activitățile, iar autoritățile iau în calcul să închidă și Bisericile. 

 

Citeste si: BREAKING NEWS! Încă două cazuri de coronavirus în România! Din ce oraș sunt persoanele infectate cu COVID-19

"S-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor în unităţile de învăţământ, în contextul corfimării unui caz sau a mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Începând cu astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize analize a riscurilor şi a tipurilor de activitate. Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie, în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial", a spus Raed Arafat despre coronavirus și situația din România la conferinţa de presă.

Stare de alertă! Încă un pas spre carantină. Raed Arafat a declanșat alarma
Stare de alertă! Încă un pas spre carantină. Raed Arafat a declanșat alarma

Stagiile în spitale, sistate. Ce a mai precizat Arafat

Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie. De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit cărora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anunţat Raed Arafat.

Secretarul de stat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

 

„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate şi se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă" a spus Raed Arafat.

Citeste si: Mesajele incendiare au șocat Casa Regală. „E pur și simplu bolnav”

Citeste si: Niciodată nu ai văzut-o pe Simona Halep așa. Campioana suferă din plin

Acesta a amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.

Reamintim că al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.

Citeste si: Cleopatra, scandal pe Youtube. De ce s-au revoltat fanii după ce au văzut melodia „La ușa mea”. VIDEO

Citeste si: Cei mai buni mucenici. Rețeta de pe Youtube îți lasă gura apă. VIDEO

 

Peste 12.000 de persoane sunt izolate

Între timp, a avut loc un nou bilanț legat de Coronavirus a fost efectuat în România pentru a se afla cu exactitate numărul persoanelor infectate.În România există 13 persoane infectate cu Coronavirus, în timp ce alte 15 se află deja în carantină. Anunțul vine chiar din partea secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

„În țara noastră, situația, duminică la prânz, arăta că 12.734 de persoane se află în auto-izolare și 15 sunt în carantină instituționalizată”, a declarat acesta.

„Sâmbătă au fost înregistrate 89 de apeluri la 112 legate de noul coronavirus, dintre acestea, cele mai multe – 14, au fost în București”, a declarat Horațiu Moldovan într-o conferință de presă susținută, duminică, la sediul MAI.

Acesta a mai anunțat că din cele 13 cazuri confirmate în țară, 4 s-au vindecat ulterior, anunță știrilekanald.ro

„Celelalte sunt monitorizate medical, cei mai mulți nu prezintă simptome și au o stare generală bună. Avem și pacienți cărora li se acordă o atenție sporită, ca urmare a vârstei înaintate și care prezintă comorbidități și boli cronice asociate care le ridică riscul medical”, a mai spus secretarul de stat.

 

Concertul Boney M programat pentru duminică seara, anulat!

Organizatorii mai multor evenimente din această perioadă au decis să le anuleze pentru a preveni răspândirea virusului din China. De teama coronavirusului, Adrian Costache, directorul general al Sălii Palatului, a declarat pentru Libertatea că mai multe spectacole programate în această perioadă vor fi anulate.

Spectacolele anulate din luna martie de la Sala Palatului
9 Martie – Gala Stelelor Baletului Rus

11 Martie – Spectacolul musical Mamma Mia

16 Martie – Spectacolul MozART Group

20 Martie – Tudor Gheorghe – „Risipitorul de frumuseți”

22 Martie – Fuego – Simfonic la Sala Palatului

25 Martie – Lăutarii Bucureștiului și invitații

26 Martie – Todes Ballet- #tobecontinued

28 Martie – Cristi Minculescu, Valter&Boro-40

30 Martie – Pink Martini

31 Martie – Damian Draghici & Brothers

Concerte anulate+ Bookfest Timișoara

Bookfest Timişoara, care urma să aibă loc între 12 şi 15 martie, precum şi toate evenimentele organizate la Sala Palatului luna aceasta au fost anulate. Concertul trupei Boney M., programat în acestă seară, la ora 20.00, a fost anulat, ca urmare a anunţului făcut de autorităţile române cu privire la interzicerea oricărei activităţi la care participă mai mult de 1.000 de persoane.

Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România a analizat situaţia creată de anunţul autorităţilor, din data de 8 martie, privind interzicerea adunărilor publice de mai mult de 1000 de persoane, în întreaga ţară, şi a decis anularea celei de-a noua ediţii a Salonului de Carte Bookfest Timişoara, programată în perioada 12- 15 martie 2020."Regretăm că nu putem fi alături de publicul şi autorii împreună cu care organizăm Salonul de Carte Bookfest Timişoara, dar prioritatea în acest moment o reprezintă siguranţa persoanelor. Sperăm ca situaţia să revină la normal cât mai curând şi ca ediţiile următoare ale Salonului de Carte Bookfest să se desfăşoare fără niciun impediment", se arată în comunicat.

Coronavirusul lovește crunt fotbalul românesc

În urma deciziei Guvernului României, conform căreia se interzic adunările a peste 1.000 de oameni la evenimente sociale, Federaţia Română de Fotbal a sistat organizarea de meciuri cu spectatori pentru toate competiţiile pe care le organizează.

De asemenea, pentru partida România U21- Danemarca U21, vânzarea biletelor a fost suspendată.

Totuşi, partida Rapid Bucureşti – CSM Reşiţa, programată duminică, ora 12:30, pe stadionul din Regie, s-a disputat cu spectatori deoarece la momentul anunţului intrarea publicului pe stadion era permisă. A fost însă limitat accesul publicului şi la această partidă.

În schimb, la Miercurea Ciuc, acolo unde Csikszereda întâlneşte de la ora 15:00 Petrolul Ploieşti, s-a sistat vânzarea biletelor, conform deciziei Guvernului României, astfel încât să nu fie prezenţi pe stadion mai mult de 1.000 de persoane.

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.

Meciul FCSB- U. Craiova se dispută fără spectatori; craiovenii anunţă că au sistat vânzarea biletelor la partidele cu FC Botoşani şi Astra
Meciul FCSB- Universitatea Craiova, programat în această seară, pe Arena Naţională, se va disputa fără spectatori, a anunţat clubul craiovean.

"Le mulţumim suporterilor noştri anticipat pentru atmosfera pe care ar fi creat-o în această seară pe Arena Naţională, regretăm faptul că nu îi vom putea simţi aproape, dar vom da totul să îi facem fericiţi din faţa micilor ecrane", a anunţat Universitatea Craiova.

De asemenea, vânzarea biletelor pentru meciurile cu FC Botoşani şi Astra Giurgiu a fost sistată.

Meciul contează pentru etapa a doua a play-off-ului Ligii I şi va avea loc de la ora 20.30.

Lista Universităților care se închid

Mai multe universități și-au suspendat activitatea de teama noului coronavirus. Anunțul făcut de Ministerul Educației Naționale.

Având în vedere actualul context epidemiologic, Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:

- Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie- 08 martie.

- Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.

- Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.

- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

- Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” suspendă de luni cursurile până pe 31 martie 2020.

„Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti întrunit în regim de urgență, în data de 08.03.2020 ora 13.00, hotărăște:

Suspendarea cursurilor și lucrărilor practice precum și a examenelor pentru toți studenții facultăților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti începand cu data de 09.03.2020 și până la data de 31.03.2020, în conformitate cu prevederile art.3 din Hotararea nr.6/06.03.2020 a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență", arată un anunț postat pe site-ul instituției.

Raed Arafat a anunțat, duminică, decizia de a interzice accesul în spitale al studenților și al aparținătorilor pacienților, până la data de 31 martie.

Obligațiile universităților

”Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică.

Menționăm că, în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educațional și modalitatea de recuperare a activităților didactice aparțin conducerii universității, cu aprobarea Senatului Universitar și a Consiliului de Administrație, urmând a informa Ministerul Educației și Cercetării cu privire la decizia luată”, se arată într-un comunicat de presă.

Se ia în calcul închiderea Bisericilor

În contextul epidemiei de coronavirus în România, Guvernul ia o serie de măsuri radicale pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19. Astfel, se ia în calcul chiar şi închiderea bisericilor.

Guvernul pregătește chiar închiderea bisericilor, precum și interzicerea slujbelor de înmormântare, au spus surse politice. Totodată, dacă epidemia se extinde la sute de cazuri, până la Paște, care anul acesta pică pe 19 aprilie, la ortodocși, și pe 12 aprilie, la catolici, Guvernul va interzice orice adunare.

În Italia, țara europeană cea mai afectată, unde trăiesc peste 1.500.000 de români, s-au luat decizii de acest gen: biserici închise și înmormântări interzise.

Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.

În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.
Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7264 de cazuri în UE/ SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mesajele incendiare au șocat Casa Regală. „E pur și simplu bolnav”

George Burcea s-a întors acasă la Andreea Bălan. În ce ipostaze afectuoase a fost surprins

Cei mai buni mucenici. Rețeta de pe Youtube îți lasă gura apă. VIDEO

Cum arată Xonia după ce fața i-a fost mutilată de o boală misterioasă

SE TAIE PENSIILE din România?! Marius Budăi a făcut anunțul în direct la TV: Am auzit tot felul de lucruri

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Bombă politico-mondenă. Mihai Bendeac se înscrie în PSD

Cei mai buni mucenici. Rețeta de pe Youtube îți lasă gura apă. VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies