Declaraţiile medicului care l-a resuscitat pe Ilie Balaci! Spune că nu mai era nimic de făcut pentru fostul mare fotbalist: „Nu ai ce să faci. Nu eşti Dumnezeu!”

Medicul Traian Măgală se afla în ambulanţa care a preluat cazul lui Ilie Balaci. El susţine că au ajuns acasă la mama fotbalistului la nouă minute după ce a fost preluat apelul.

Autor: M. B.
 
„La 9:38 sau şi 39 minute, nu mai reţin, s-a primit un apel pe 112 în care s-a anunţat că domnul Ilie Balaci este inconştient. Noi tocmai venisem de la altă resuscitare, completam trusele şi când am primit fişa am şi plecat în minutul următor. De la sediu, de pe strada Tabaci, de lângă Spitalul Judeţean, până la casa acestuia, am intrat pe la complexul Bacriz, am făcut nouă minute.
Acolo era deja o vecină, iar întâmplarea face că e medic în UPU, deci are specialitate de urgenţă, care făcea deja resuscitarea. Mi-a spus că atunci când a venit a fost chemată de aparţinători. De când a căzut domnul Ilie Balaci şi i s-a oprit inima şi până când a venit şi colega au trecut câteva minute. 
 
Doctora mi-a zis clar că atunci când a venit ea era în stop. S-a apucat de manevre, adică de compresiuni toracice, că alea se pot face cu mâinile goale. Noi, când am ajuns în incintă, am avut şi oxigen şi defibrilator şi tot ce trebuie pentru o astfel de intervenţie, trusă completă, sondă de intubaţie, de toate. Compresiunile toracice au fost făcute non-stop şi s-a prins linie venoasă, pe care am început să administrăm adrenalină conform protocolului”, a declarat medicul pentru Libertatea.
 

 

 
„Când să intubăm, am întâmpinat o intubaţie dificilă. Iniţial, am crezut că dânsul s-a înecat cu ceva, era baza limbii mare şi din mai multe încercări, două eu, două colega de pe UPU, s-a reuşit intubaţia cu o sondă de un diametru mai micuţ. S-a intubat, s-a administrat oxigen pe sonda de intubaţie şi masaje şi adrenalină la 3 – 5 minute.
Am fost întrebat de ce nu s-au dat şocuri. Păi nu se dau şocuri pe inimă care nu bate absolut deloc! A fost defibrilatorul pe citire automată, dar şocul îl dă tot medicul, motiv pentru care, de când am fost eu până a venit echipajul SMURD, a fost numai în asistolie, adică nu a bătut deloc”, a mai spus el. 
 
În timp ce echipajul de pe ambulanţă efectua manverele de resuscitare, a sosit şi o maşină de la SMURD. 
 
„De ce s-a trimis SMURD-ul? Eu nu am solicitat ajutor superior. Dotarea maşinilor este la fel, diferă doar drogurile, medicaţia. Se pare că s-a trimis în ideea că dacă răspunde la manevrele de resuscitare să i se administreze un medicament care topeşte cheagurile, pentru că, în momentul în care nu mai circulă sângele prin corp, se formează cheaguri şi ele blochează circulaţia. În ideea asta s-a trimis SMURD-ul. Ei au continuat resuscitarea tot prin compresiuni, tot prin adrenalină, tot prin oxigenul administrat prin sonda montată de noi. Nu ai ce să faci, nu eşti Dumnezeu, dacă nu bate inima, nu ai ce să faci”, a mai spus Traian Măgală pentru sursa mai sus citată. 
Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Arta de a te otrăvi la masă – 9 produse alimentare interzise din cauza ingredientelor lor

Primele imagini cu sicriul lui Ilie Balaci. "Minunea blondă", primită în aplauze pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova

Adevărul despre moartea Lilianei de la "Mireasă pentru fiul meu". Fanii trebuie să ştie ce s-a întâmplat de fapt

7 zodii vor avea protecție din partea astrelor în această săptămână

Anunț de ultimă oră despre FLORIN SALAM. Cum se simte, de fapt, manelistul

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Ce-i leagă pe Buzdugan, Păsărin și Alex Velea? Adevărul din spatele celebrității

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies