Deniile din Saptamana Patimilor. Semnificatia deniilor

Tot ce trebuie sa stii despre Denii. Deniile 2020. Ce sunt deniile din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Deniile din Saptamana Patimilor. Semnificatia deniilor
Deniile din Saptamana Patimilor. Semnificatia deniilor


In articol:

Deniile sunt slujbe savarsite in timpul Postului Mare si se tin in saptamana a cincea si a saptea din postul Pastelui. Primele sunt denii de pocainta, de constientizare a mortii spirituale a sufletului robit de pacate si patimi. In timpul lor este pomenita Cuvioasa Maica Maria Egipteanca. Deniile din saptamana a saptea, din Saptamana Patimilor, au ca laitmotiv suferintele trupesti si sufletesti ale lui Iisus Hristos, ca urmare a pacatelor oamenilor. De asemenea, ele arata si cat de puternica poate fi pocainta.

Deniile din Saptamana Mare. Slujbele tinute de duminica seara, din Duminica Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului au ca scop sa adunam lumina in suflet pentru a ne bucura de Lumina Sfanta cea mare si deplina a Pastelui.

"Deniile din Saptamana Sfintelor Patimi sunt un urcus abrupt si intens spre Inviere; ele sunt ca o culme pentru cei care au postit si s-au pocait de pacatele lor, sau ca un tren de ultima ora, ca o chemare staruitoare pentru cei întarziați în hotararea lor de a se întoarce spre Hristos înainte de marea sarbatoare a Invierii", scrie basilica.ro.

Cuvantul romanesc denie vine din slavonescul vdenie care inseamna priveghere sau slujba nocturna. In zona Transilvaniei, deniilor li se spune straste sau strasti, termen care semnifica patima.

Citeste si: Calendar ortodox 11 aprilie 2020. Sarbatoare mare azi

Citeste si: Duminica Floriilor. De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita de Florii

Citeste si: Decizie bombă despre pensii.Violeta Alexandru dă toate calculele peste cap și face anunțul - evz.ro

Citeste si: Cine este amantul Ralucăi Pastramă. Cei doi ar fi petrecut de curând o vacanță la munte - bzi.ro

Citeste si: Duminica Floriilor. Nume neobisnuite care se sarbatoresc de Florii

Denii 2020. Semnificatia Deniilor din Saptamana Patimilor

Deniile din Saptamana Patimilor incep din Duminica Floriilor si se incheie in Vinerea Mare cu Prohodul Domnului.

Denia de luni 13 aprilie 2020 aminteste de minunea smochinului neroditor. Crestinii primesc si exemplul vietii lui Iosif, fiul patriarhului Iacov, vandut in robie in Egipt de catre fratii lui pe 30 de arginti.

Denia de marti 14 aprilie 2020 face pomenirea celor 10 fecioara si a candelei de ulei. "Din pilda retinem ca cinci fecioare au avut doar candela fara ulei, iar celelalte cinci au avut si candela si ulei. Candela fara ulei reprezinta realizarea de sine in totala nepasare de ceilalti. Candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie", explica site-ul crestinortodox.ro.

Denia de miercuri 15 aprilie 2020 - pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului Iisus Hristos. Este si ziua in care Iuda il vinde pe Hristos pe 30 de arginti.

Denia de joi 16 aprilie 2020 - spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul Iisus, Cina cea de Taina cand Hristos instituie taina Sfintei Eurharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor dupa vinderea lui Iuda.

In timpul deniei din Joia Mare se citesc ele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naos.

Denia de vineri 17 aprilie 2020 - Prohodul Domnului. Se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale lui Hrisos si marturisirea talharului recunoscator care dobandeste Raiul.

Citeste si: Prohodul Domnului versuri complete. Denia Prohodului Domnului

In Marea Sambata, pe 18 aprilie 2020, se praznuieste ingroparea lui Hristos cu trupul. Sambata seara incepe slujba de Inviere.

Duminica 19 aprilie e Pastele 2020. Este praznuita Invierea Domnului.

sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Citește și:

Iată prima reacție a amantului Ralucăi Pastramă!

E interzis pentru toți românii! Mesaj de ultimă oră. Klaus Iohannis face apel

Câte operații estetice are Simona Gherghe. Vedeta a spus adevărul! Cum de arată mai bine ca niciodată

Ouă de Paște vopsite cu coji de ceapă

Duminica Floriilor. De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita de Florii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies