
In articol:
Cele mai pricepute gospodine trebuie să știe cum să facă turtă dulce în casă. Deși multe dintre ele își pun ampreta și parfumează aluatul după preferințe, există doar o singură rețetă clasică de turtă dulce.
Turtă dulce de casă
Crăciunul este momentul ideal pentru a ne așeza la masă alături de familie și a savura cele mai gustoase preparate. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare.
Citeste si:Varză a la Cluj. Preparatul care-ți cucerește întreaga familie în noaptea de Crăciun
Desertul este foarte potrivit pentru sărbătorile de iarnă, pentru căturta dulce ne aduce aminte de copilărie. Astfel, Crăciunul este mai frumos când pe masă sunt decorate cele mai gustoase prăjituri. Cu glazură sau umplute cu gem, în orice variantă, turta dulce este ușor de făcut în casă.
De precizat că, un ajutor de nădejde pot fi copiii, care se vor bucura de timpul petrecut în bucătărie. Pot decora turta dulce sau chiar să facă forme diverse din aluat. Îi vei face foarte fericiți dacă îi lași să contribuie la desert.
În cele ce urmează, îți punem la dispoziție rețeta clasică, pe care o poți modifica în funcție de inspirație și de gusturile tale.Rețeta clasică de turtă dulce
Cu timpul, turta dulce a căpătat forme din ce în ce mai diferite, ba chiar au devenit glazurate sau umplute cu gemuri de toate feluri. Totuși, aceste combinații nu ar fi posibile fără rețeta clasică de turtă dulce, cea care ne-a bucurat în copilărie.
Timpi de preparare
Timp de preparare: 40 min
Timp de gătire: 15 - 20 min
Citeste si: Ce trebuie să ai în mașină iarna? Trusa completă a șoferului pentru o călătorie fără griji - libertatea.ro
Citeste si: Jador și Cătălin Moroșanu au răbufnit la Survivor: „Ne batem noi doi” - bzi.ro
Gata în: 60 min
Ingrediente
500 g făină
4
ouă9 linguri miere
200 g zahăr pudră
1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
1 linguriță bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare
Primul pas este să amesteci untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, în timp ce compoziția se află pe aragaz, la un foc mic. Odată omogenizată, trebuie luată de pe foc și lăsată la răcit.
În acest timp trebuie amestecate și ingredientele uscate separat. Astfel că, făina, bicarbonatul și condimentele se vor omogeniza. Apoi trebuie să combini compoziția lăsată la răcit cu alimentele uscate.
Citeste si:Cârnați de casă. Tradițiile de Crăciun continuă și în pandemie
După ce ai amestecat bine, trebuie adăugate și ouăle. Aluatul va căpăta consistență, iar acela e momentul când trebuie să începi să-l frămânți, până vei obține o pastă omogenă. Mai poți adăuga făină dacă încă ți se lipește de mâini.
Aluatul trebuie să fie elastic și nelipicios, iar apoi lăsat să crească cel puțin 30 de minute. Înainte să formezi biluțele de turtă , asigură-te că ai pornit cuptorul. Tapetează o tavă cu foaie de copt și pune formele din aluat, la 1-2 cm distanță între ele, iar apoi pune-le în cuptorul preîncălzit.
Turta dulce de casă va fi gata în maxim 20 de minute, în funcție de cât de mari sunt formele. Odată scoase din cuptor, pot fi pudrate cu zahăr sau glazurate după preferințe. Poftă bună!