Detalii importante pe care trebuie sa le stii despre termoizolarea mansardei

Mansarda reprezinta unul dintre cele mai raspandite sisteme constructive in randul caselor individuale.

Distribuie pe:

fara descriere


In articol:

Proprietarii care vor sa isi extinda locuinta pe verticala aleg aceasta varianta deoarece este mai ieftina si mai simpla decat ridicarea unui intreg etaj. Insa, pe langa amenajarea propriu-zisa a ansamblului superior, climatul din tara noastra impune si lucrari de termoizolatii. Mansarda are rolul de a regla temperatura intregii locuinte, atat in verile calduroase cat si in sezonul rece, asa ca izolarea este necesara. O acoperire inteligenta inseamna reducerea costurilor la energie cu pana la 30%, izolatie acustica, evitarea infiltratiilor si a avariilor cauzate de acestea sau cresterea gradului de confort din casa. Iata cateva detalii utile despre termoizolarea mansardei.

Care sunt materialele de care ai nevoie

Un acoperis care nu este izolat in mod corespunzator face mansarda imposibil de locuit. Pierderile cele mai semnificative de caldura sunt prin pereti, respectiv 35%, si prin acoperis in procent de 25%. Caldura se risipeste si in proportie de 20% prin ferestre, 15% prin podea si 5% prin horn. Practic, o mansarda neizolata inseamna ca in iernile lungi confortul termic din locuinta sa scada destul de mult. Totodata, in zilele toride de vara caldura va patrunde mult mai usor prin acoperis si astfel nu beneficiezi de o atmosfera racoroasa, ci una sufocanta.

Pentru proiectul de izolare mansarda, vata minerala reprezinta cea mai comuna alegere. Acest material este un bun izolator si ambele variante – vata de sticla si vata bazaltica – sunt prietenoase cu mediul. Inainte de a selecta optiunea potrivita pentru tine, tine cont de performantele termice, durata de viata si proprietatile acustice ale produsului. De exemplu, vata de sticla este un bun izolator termic, are un pret accesibil si este incombustibila. Pe langa aceste doua proprietati, vata bazaltica ofera rezistenta mai mare la foc (este tot incombustibila, dar are un punct de topire mai ridicat) si are proprietati fonice superioare vatei de sticla.

In procesul de termoizolare mansarda, pe langa materialul de constructii este nevoie si de folie anticondens, profilele metalice si sisteme de prindere pentru acestea, bariera de vapori si banda adeziva. Dupa finalizarea lucrarilor, este ideal sa aplici placi de gips carton, rezistente la foc, pe suprafata termoizolata.

Cum pregatesti suportul pentru montare

Izolarea mansardei cu vata minerala este simpla si o poti face chiar tu respectand etapele de montaj. In primul rand, este necesara aplicarea foliei anticondens. De regula, aceasta trebuie instalata odata cu acoperisul pentru ca este o parte din structura lui. Folia permite evaporarea rapida a condensului si previne patrunderea apei din precipitatii la interior, pentru a nu stagna in stratul termoizolant.

Vata minerala se monteaza apoi intre capriori si transversal peste capriori, si se fixeaza intre profilele metalice, cu ajutorul unor bride sau piese de suspendare cu ancora. De mentionat ca piesele de suspendare cu ancore sunt mai simplu de folosit pentru ca se regleaza usor si permit montarea rapida a profilelor. Bariera de vapori mentine umiditatea departe de stratul izolator si se aplica peste profile, iar dupa aceasta operatiune se monteaza placile de gips carton. Cea mai buna varianta pentru termoizolarea interioara este utilizarea vatei minerale, pentru ca, spre deosebire de polistiren, permite casei sa respire.

Ce trebuie sa stii despre montarea termoizolatiei

Lucrarile de izolare a mansardei pot fi realizate oricand, pentru ca sunt la interior. Poti sa te ocupi de ele chiar si iarna, desi este mai confortabil intr-un sezon mai cald. Eficienta energetica are de suferit daca termoizolatia nu este efectuata corect. Prin urmare, intre astereala si vata minerala este indicat sa fie lasat un spatiu de 1-2 cm. In acest fel, se obtine o patrura de aer care ajuta la ventilarea acoperisului si la evacuarea condensului.

In cazul in care nu stii ce grosime sa alegi pentru materialul izlator, tine cont ca grosimea vatei este data de cea a capriorilor. De asemenea, pentru ca cele doua produse, vata si capriorii, au proprietati termice diferite, se recomanda montarea a doua straturi de vata minerala. Asadar, aplica un strat intre capriori si unul transversal.

Nu omite aplicarea baierei de vapori si asigura-te ca aceasta este instalata cat mai etans, la intervale egale si regulate, pentru a evita patrunderea vaporilor de apa din interior in vata minerala.

 

Pentru ca temperatura sa fie constanta in tot spatiul de la mansarda este necesar ca materialul izolator sa fie distribuit in mod egal. Termoizolatia este esentiala pentru confortul din locuinta pe tot parcursul anului, asa ca acorda atentie intregului proces, de la achizitia unor materiale de calitate si pana la respectarea etapelor de montaj.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate