Doliu imens în România! A murit Vasile Stoica, maratonistul care a străbătut lumea în scaun cu rotile! Avea 49 de ani

Vasile Stoica, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi cu dizabilităţi din România, ale cărui performanţe au ajuns în Cartea Recordurilor, a murit în urma unui infarct. Avea 49 de ani.

Distribuie pe:

Autor: A.I.

fara descriere


In articol:

Vasile Stoica a străbătut întreaga planetă în scaunul cu rotile. Lugojeanul este deţinătorul unui record mondial pentru cea mai mare distanţă parcursă într-o zi în scaunul cu rotile, de 132 de kilometri. Sportivul a participat până în ultimele clipe ale vieţii la competiţii dedicate persoanelor cu dizabilităţi, scrie adevarul.ro.

Ultima dată a concurat la Cupa „Ana Lugojana”, la finalul lunii iunie, unde s-a impus la proba de aruncarea greutăţii, reuşind totodată mai multe locuri doi la tenis de masă şi alte competiţii.

Pentru performanțele lui, Vasile Stoica a fost numit Cetăţean de Onoare al Lugojului, dar şi ambasador al României în străinătate.

“Din 2013, de când a trecut printr-o despărţire, el a fost mai depresiv, nu îşi lua tratamentul şi obişnuia să bea mult. Noi am încercat să îi explicăm că nu e bine, dar din păcate nu am reuşit să îl convingem să renunţe la băutură”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Dorina Vărgatu, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Lugoj.

fara descriere

Vasile Stoica, performanţe de Cartea Recordurilor

Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor, dar a început să practice sportul în anul 1992, când era în Franţa. Un an mai târziu, a efectuat o călătorie în scaun cu rotile, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile.

În 1995 a efectuat Turul Europei, iar în 1998 a efectuat Turul lumii.

În 2001, a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în scaunul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore.

După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles, de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania.

În 2015, Vasile Stoica  a parcurs 2.000 de kilometri în fotoliul manual rulant în doar 30 de zile, reuşind să ajungă din Lugoj în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, unde a transmis mesajele persoanelor cu dizabilităţi din România şi nemulţumirile acestora.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate