Stiri

Doliu în lumea cinematografiei! Un actor celebru a murit

Douglas Rain, actorul canadian care şi-a împrumutat vocea computerului HAL 9000, predecesorul inteligenţei artificiale, în filmul lui Stanley Kubrick, "2001: A Space Odyssey", a murit.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Actorul avea 90 de ani. Potrivit Festivalului de teatru de la Stratford, al cărui membru fondator a fost, Douglas Rain a murit duminică dimineaţă din cauze naturale, într-un spital din apropiere de Toronto.

"Teatrul canadian a pierdut unul dintre cele mai mari talente şi un far care i-a ghidat dezvoltarea", a declarat directorul artistic al festivalului, Antoni Cimolino, într-un comunicat.

Douglas Rain s-a născut în localitatea canadiană Winnipeg, aflată în provincia Manitoba. A făcut primii paşi în actorie încă de când era copil, la postul de radio CBC. Actorul a acumulat peste patruzeci de apariţii fizice şi vocale între anii 1955 şi 1995.

"Rain a avut un respect profund pentru Kubrick şi, drept rezultat, a încercat să protejeze vocea (HAL) de exploatare, declinând o serie de oferte comerciale de-a lungul anilor", a precizat Douglas Rain în acelaşi comunicat.

În filmul "2001: A Space Odyssey" (1968), care l-a făcut celebru, Douglas Rain a împrumutat vocea computerului HAL. Computerul este înzestrat cu conştiinţă şi controlează o navă spaţială aflată în drum spre Jupiter. HAL interacţionează cu echipajul, dar la un moment dat se întoarce împotriva astronauţilor care încearcă să stăpânească această inteligenţă artificială disfuncţională.

Computerul HAL şi vocea sa au inspirat asistenţi virtuali precum Siri (Apple) şi Alexa (Amazon).

Stanley Kubrick l-a ales pe Douglas Rain pentru vocea computerului HAL după ce îl auzise într-un documentar despre spaţiu. ''Am găsit un narator... cred că este perfect'', îl descria Stanley Kubrick în cartea semnată de Kate McQuiston ''We'll Meet Again: Musical Design in the Films of Stanley Kubrick''.

Douglas Rain mărturisea anul trecut în New York Times că a înregistrat textul fără să vadă imaginile şi că nu s-a uitat niciodată la filmul care l-a făcut celebru.

 

Galerie foto  Urmatorul articol