Stiri

Doliu în lumea cinematografiei! Un nume mare a murit

E din nou doliu în lumea cinematografiei după ce un nume mare, Francis Lai, a murit. Francis Lai a compus coloana sonoră a filmelor "Love story" şi "Un homme et une femme".

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Francis Lai a decedat la vârsta de 86 de ani. Coloana sonoră a filmului "Love story" (1970) i-a adus lui Francis Lai Premiul Oscar. Cu patru ani înainte de a primi Oscarul, Francis Lai fusese nominalizat la cel mai prestigios premiu din cinematografie pentru coloană sonoră a peliculei "Un homme et une femme".

"Am aflat cu imensă durere despre decesul lui Francis Lai, mare compozitor, născut în oraşul nostru", a scris pe Twitter primarul Nisei, Christian Estrosi. Edilul a anunţat că îi va propune familiei marelui compozitor ca numele acestuia să fie dat unul loc emblematic din Nisa.

Născut la Nisa, la 26 aprilie 1932, Francis Lai şi-a făcut debutul în orchestrele din regiune. Muzicianul a compus primele sale cântece la Paris. A ajuns chiar să compună pentru Edith Piaf în ultimii ani ai carierei marii cântăreţe, între 1960 şi 1961.

Întâlnirea care avea să-i schimbe viaţa a fost cea cu regizorul Claude Lelouch, care i-a cerut să-i compună muzica pentru filmul său romantic "Un homme et un femme" (1966). Melodia i-a conferit o reputaţie internaţională lui Francis Lai, aducându-i şi nominalizarea la Oscar.

Patru ani mai târziu, Francis Lai compunea coloană sonoră a filmului "Love Story", care i-a adus Oscarul. Filmul în care au jucat Ali MacGraw şi Ryan O'Neal este unul dintre cele mai cunoscute din istoria cinematografiei. De-a lungul carierei, Francis Lai a compus coloana sonoră a aproape 100 de filme. De asemenea, a compus peste 600 de cântece.

Galerie foto  Urmatorul articol