Doliu in Romania! A murit academicianul Marius Sala

Academicianul Marius Sala a murit la varsta de 85 de ani. Marius Sala a avut o cariera prodigioasa ca lingvist, pentru mai bine de 60 de ani, a fost vicepresedinte al Academiei Romane intre 2006 si 2014 si director al Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" vreme de peste 20 de ani.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Născut în 1932 la Vaşcău, judeţul Bihor, Marius Sala a urmat studiile liceale la Beiuş, iar pe cele universitare, la Facultatea de Filologie din Universitatea din Bucureşti. A făcut stagii de specializare în Franţa, Suedia, Cuba, Columbia, Peru şi Venezuela. În 1967, a devenit doctor în Filologie, iar în 1974 a primit titlul de doctor docent. Imediat după absolvirea facultăţii, la vârsta de 23 de ani, a devenit cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ din Bucureşti, în cadrul căruia a activat peste 60 de ani şi al cărui director a fost din 1994 până în 2017.

Cercetările sale au vizat domeniile: lingvistică romanică, hispanistică, istoria limbii române, lingvistică generală, dialectologie română, onomastică. Este autorul unei impresionante opere ştiinţifice, de peste 300 de lucrări, studii, articole, cărţi de autor sau în colaborare, publicate în ţară şi în străinătate.

Marius Sala a fost redactor-şef al celor mai importante reviste de lingvistică editate de Academia Română ("Limba română", "Revue Roumaine de Linguistique" şi "Studii şi cercetări lingvistice") şi membru în comitetul de redacţie al revistei "Bulletin de la Societe Roumaine de Linguistique Romane" şi în consiliul de conducere al revistelor internaţionale "Iberoromanica" (Tubingen), "Anuario de Linguistica Hispanica" (Valladolid), "Lexis" (Peru).

A primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universităţi româneşti, între care Universitatea de Vest din Timişoara (1999), Universitatea din Oradea (2000), Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad (2001), Universitatea din Craiova (2002), Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (2005), "Dunărea de Jos" din Galaţi, "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor, în anul 2000, avansat în grad de Ofiţer în 2009. Tot în 2009 a primit Trofeul "Celebritatea anului pentru cercetare".

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: