Dosarul bancherilor zguduie lumea financiara! In caz sunt implicate nume mari

Dosar fara precedent al procurorilor DIICOT. Este vorba despre "Dosarul Bancherilor 2", cu un prejudiciu record: 85 de milioane de euro. Conform unor surse judiciare in cauza sunt implicati oamenii de afaceri Marius Locic, fratii Dumitru si Vasile Crestin din Satu Mare, 7 directori de banci si 4 notari. Sunt vehiculate si numele politicienilor Oana Mizil, Vasile Blaga si Bebe Ionescu, socrul Elenei Basescu.

Distribuie pe:

fara descriereAcest nou caz este o desprindere din "Dosarul bancherilor 1", cauza in care sunt cercetati clienti si directori ai unor banci, dar si persoane din conducerea Fondului de Garantare a Creditelor Bancare. Conform unui comunicat al DIICOT, "procurorii au facut 48 de perchezitii domiciliare in municipiul Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor”. Anchetatorii au adus la audieri  90 de persoane. Sursele citate au declarat ca printre invinuiti s-ar afla oamenii de afaceri Marius Locic, fratii Dumitru si Vasile Crestin din Satu Mare, 7 directori de banci, printre care se afla si directorul Volksbank- Lucian Cojocaru, care a lucrat si pentru BRD, dar si 4 notari intre care s-ar afla si sotia lui Damian Draghici- Paula Rosenberg. Cea mai mare parte a fraudei a fost inregistrata la  BRD. Sunt vizate sucursalele din Dorobanti, Unirii, dar si sediul central, sustin surse din din randul anchetatorilor. Cea dea doua banca implicata ar fi Volksbank care a si trimis un comunicat: "Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritaţilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010”.  

Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat. "Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7  invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare”, sustine DIICOT in comunicatul de presa. Anchetatorii mai sustin oficial ca membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare. “Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea  inscrisa  anterior in contracte de vanzare - cumparare  incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate  de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare”, se mai precizeaza in comunicatul emis de DIICOT.

Sursele noastre ne-au exemplificat ca, de exemplu, unul dintre cei trei afaceristi avea un teren in valoare de 100.000 de euro pe care nu putea sa-l vanda. Asa ca, incheia cu ceilalti contracte de vanzare cumparare la preturi mai mari, in final valoarea pamantului ajungand la un million de euro. Cu actele astfel facute in complicitate cu notarii, omul de afaceri se ducea la banca si cerea credit pe noul pret al terenului. Aici intrau "in joc” bancherii si evaluatorii care faceau in asa fel incat afaceristul sa obtina creditul de un million de euro lasand drept garantie terenul. Platea cateva rate de imprumut, dupa care spunea ca nu mai are cu ce sa achite creditul si cerea sa fie executat terenul pe care il lasase gaj.

 

 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate