Dr. Mona Zvâncă: Ce este mamografia şi de ce nu trebuie să te sperie? Doare sau nu?

Mamografia, tot ce trebuie să ştii despre ea. Medicul Mona Zvâncă îţi dă toate informaţiile.

Distribuie pe:

Autor: G.C.

fara descriere

Mamografia este examinarea radiologica a sanului facuta cu ajutorul unui echipament special care poate evidentia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi depistate prin palpare, explica specialistul kfetele.ro, Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.

Majoritatea afectiunilor sanului nu sunt maligne, iar dintre toate afectiunile ce pot fi diagnosticate prin mamografie, 90% sunt curabile daca sunt indentificate in stadii incipiente. Pentru detectarea cancerului de san in stadiu precoce, mamografia este cea mai complexa si sigura metoda radiologica disponibila.

Citeste si: Vrei să combaţi depresia şi anxietatea? Specialistul îţi spune ce alimente îţi sunt aliaţi de nădejde!

Mamografia se face anual dupa 45-50 ani. Se poate face mai devreme la femeile cu risc crescut de cancer de san sau aceste femei pot face ecografie mamara, desi ecografia nu este la fel de eficienta in depistarea cancerului de san in stadii incipiente.

Medicii prescriu mamografii femeilor cu antecedente personale sau familiale de cancer la san sau la alte organe. Mamografiile au o acuratete de 100%, iar repetarea regulata in functie de indicatiile medicului reprezinta cea mai sigura metoda de preventie pentru cancerul de san. Statisticile arata ca mai mult de o treime dintre femeile care au facut mamografii si au identificat in stadiu incipient cancerul la san, au reusit sa se trateze.

Materialul integral şi un video cu tot ce trebuie să ştii despre mamografie doar pe KFETELE.RO

 

 

 

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate