Dragobete 2022. Ce este INTERZIS să faci pe 24 februarie, dacă vrei să îți meargă bine în dragoste

Ce sărbătorim de Dragobete! Tadiții pe care trebuie să le respecți cu sfințenie pe 24 februarie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Ce sărbătorim de Dragobete! Vezi ce NU trebuie să faci pe 24 februarie, dacă vrei să ai parte de iubire tot anul. Tradiții și superstiții de ziua românească a iubirii.

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Ce sărbătorim de Dragobete?

În ziua de Dragobete sărbătorim natura, iubirea, renașterea, dar și fertilitatea. Dragobete este ziua iubirii la români și se celebrează în fiecare an la data de 24 februarie.

Citeste si: Dragobete 2022. Cele mai frumoase mesaje de iubire, urări romantice și SMS-uri pentru jumătatea ta

Se spune că, de Dragobete, anumite cuvinte rostite pe un anumit ton, au puterea de a aprinde dragostea și a o păstra vie pentru tot anul.

Cuvintele nu trebuie auzite decât de ființa iubită, altfel puterea lor dispare. Printre șoapte trebuie să se regăsească negreșit aproape, dor, dragoste, drag, dulce, farmec, fior, inimă, iubire, înger, lin, lumină, rugăciune și inevitabil prenumele ființei iubite.

Citeste si: Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie- Sărbătoarea românească a iubirii

Ce sărbătorim de Dragobete
Ce sărbătorim de Dragobete[Sursa foto: PixaBay]

Dragobete 2022. Ce NU trebuie să faci pe 24 februarie 

Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Nu se sacrifică animale pentru că astfel s-ar strica rostul împerecherilor.

În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.

Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău.

Citeste si: Când are loc echinocțiul de primăvară 2022? Vezi pe ce dată începe primăvara astronomică

Ce sărbătorim de Dragobete
Ce sărbătorim de Dragobete[Sursa foto: PixaBay]

Cine este Dragobete

Dragobete este considerat în tradiția românească un zeu al iubirii, precum Cupidon în mitologia romană sau Eros în mitologia greacă.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput că un fecior frumos și iubăreț nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile. Un fel de Zburător metamorfozat apoi de Maica Domnului într-o floare. Legenda Dragobetelui spune că acesta s-a numit inițial Dragomir, simbolizând zeul iubirii, fiind considerat copilul Babei Dochia.

Citeste si: Ce nu este bine să faci de Dragobete 2022. Tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă pe 24 februarie. Ce trebuie să pui la icoane pentru a avea noroc și belșug

O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete.Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna.

Fericită, aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten. Fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum.
Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mesaje de Dragobete 2022. Cele mai frumoase felicitări virtuale și mesaje de iubire

Dragobetele 2022. Astăzi are loc sărbătoarea iubirii la români

Ce flori dăruiești de Dragobete. Iată o oferta variată

S-au terminat problemele pentru 5 zodii. Urmează o perioadă incredibilă

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

China trimite trupe în Rusia. Breaking News

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies