DSLR sau Mirrorless - care este cel mai bun aparat foto?

Daca vrei sa iti cumperi o camera cu un obiectiv interschimbabil

Distribuie pe:

Autor: A.M.

Daca vrei sa iti cumperi o camera cu un obiectiv interschimbabil, intervine intrebarea:

DSLR una Mirrorless?

Ei bine, calitatea si versatilitatea sunt cele doua motive principale pentru care aceste tipuri de camere sunt utilizate de catre profesionisti.

Cele două camere foto au multe caracteristici care le deosebesc una de cealalta, insa au si un numitor comun, ce le diferentiaza de toate celelalte camere: lentilele lor pot fi schimbate.

Insa, chiar si asa, dintre cele doua – care este cea mai buna camera? Poti realiza fotografii calitative cu fiecare, insa se poate spune ca una este mai presus decat cealalta?

Iata cateva detalii care te vor ajuta sa faci o comparatie intre un DSLR si un Mirrorless, pentru a sti care este cel mai bun aparat foto pentru tine!
Ce inseamna un aparat foto Mirrorless?
Cunoscuta si sub denumirea de aparat foto cu sistem compact, camera Mirrorless nu detine un vizor optic sau o oglinda. Practic, lumina trece prin lentila si este proiectata direct pe senzorul de imagine, care capteaza o previzualizare a imaginii, afisata pe ecranul din spate.

Unele modele ofera, de asemenea, un al doilea ecran, in interiorul unui vizor electronic, pe care il poti utiliza atunci cand faci fotografii, pentru a incadra imaginea.

Ce inseamna un aparat foto DSLR?

DSLR-urile utilizeaza acelasi design precum camerele de film de 35mm din trecut. Mai exact, o oglinda din interiorul corpului camerei reflecta lumina (care intra prin lentila) la o prisma si in vizor, pentru a ajuta la previzualizarea fotografiei.

Cand apesi butonul declansator, oglinda se invarte, un obturator se deschide si lumina cade pe senzorul de imagine, care capteaza imaginea finala.

De obicei, DSLR-urile au preturi destul de ridicate. Insa, daca nu ai un buget mare si vrei sa iti achizitionezi o astfel de camera, opteaza pentru aparatele foto marca Sigma. Raportul calitate – pret este unul bun si, in plus, ai la dispozitie si numeroase obiective.

DSLR sau Mirrorless – Calitatea video

In general, camerele Mirrorless sunt mult mai potrivite pentru video. DSLR-urile nu pot utiliza detectarea fazelor cu oglinda, in timp ce inregistreaza un videoclip, asa ca trebuie sa utilizeze metoda de focalizare mai lenta si mai putin precisa.

Acest lucru genereaza acel blurat care apare in timpul video, cand aparatul foto incearca sa realizeze focalizarea corecta. Cu toate acestea, unele DSLR-uri mai noi adauga detectarea fazelor pe senzor.

In prezent, din ce in ce mai multe camere Mirrorless pot capta video in format 4K sau Ultra HD, cu rezolutia de patru ori mai mare ca cea a imaginii HD.

Asadar, cu autofocusul superior pe care il au astazi mai toate modelele disponibile, camerele Mirrorless ofera cele mai bune rezultate, in cazul calitatii filmarilor.

DSLR sau Mirrorless - Viata bateriei

In general, bateriile DSLR-urilor au o durata mai lunga de viata, deoarece aparatele au capacitatea de a fotografia fara a utiliza ecranul LCD sau EVF, care consuma multa energie.

Cu toate acestea, atat bateriile camerelor DSLR, cat si cele ale aparatelor Mirrorless au o durata similara, daca folosesti ecranele LCD pentru a previzualiza si vizualiza imaginile capturate.

Toate modelele DSLR și Mirrorless vin la pachet cu baterii detasabile, astfel incat nu va trebui sa iti faci griji in privinta bateriei.

DSLR sau Mirrorless - Lentile si accesorii foto

Alegerea unui DSLR iti ofera acces la un numar de lentile, de la mai multi producatori. Aceste camere au o selectie mai mare a anumitor lentile comune, cum ar fi zoom-urile all-in-one sau suportul clasic de 50 mm. In plus, in cazul DSLR-urilor exista o oferta vasta de obiective si accesorii disponibile.

In schimb, modelele Mirrorless ofera acces la un numar de lentile mai mic. Daca ai de gand sa achizitionezi o camera Mirrorless, asigura-te ca ai de unde sa achizitionezi accesoriile necesare (precum acumulatorul), intrucat acestea sunt foarte importante.

Alegerea unui aparat foto poate fi o sarcina dificila, dat faptul ca pe piata exista o multime de modele. Atat camerele DSLR, cat si cele Mirrorless au si avantaje si dezavantaje, asa ca ideal este sa alegi in functie de buget si de necesitatile tale.

Chiar daca aparatele Mirrorless sunt din ce in ce mai performante, acestea nu pot inlocui (momentan) aparatele DSLR, pentru ca ele au o serie de avantaje care nu pot fi trecute cu vederea.

Daca nu vrei sa investesti in obiective si esti inca la inceput de drum in domeniul fotografiei, un aparat Mirrorless ar putea fi o alegere buna. In schimb, daca nu esti un fotograf amator si vrei sa profiti la maximum de avantajele unui vizor optic, ori o gama bogata de accesorii, un DSLR este exact ce iti trebuie.

 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: