Dublarea alocațiilor. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

Dublarea alocațiilor. Legea pentru dublarea alocațiilor la copii a stârnit discuții aprinse în plenul Parlamentului. Deputații au dezbătut Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se amână intrarea în vigoare a dublării alocațiilor până la data de 1 august 2020.

Distribuie pe:

Dublarea alocațiilor. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis
Klaus Iohannis


In articol:

Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, a susținut în timpul dezbaterilor că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor, în timp ce PNL, prin Florin Roman, a cerut eliminarea pensiilor speciale pentru a aduce bani la buget.

Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Astfel, au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. În cazul în care președintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei. Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

Citeste si: Pensiile speciale nu vor dispărea! Incredibil, cât este acum cea mai mare pensie specială

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a declarat că în buget nu erau prevăzuți bani, astfel încât este nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din vară. În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

După votul din plenul Camerei Deputaților fostul ministru PSD al Muncii, Marisu Budăi a declarat că „PSD le transmite copiilor de ziua lor că le dublează alocațiile, Guvernul Orban le transmite salutări”.

Dublarea alocațiilor. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis
Lia Olguta Vasilescu alocatii

Dublarea alocațiilor. Lia Olguța Vasilescu susține că sunt bani pentru dublarea alocațiilor

Dublarea alocațiilor. Dezbaterile din Parlament au devenit mai aprinse, după ce Lia Olguța Vasilescu le-a transmis liberalilor că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor. „Nu mai blocați pensiile speciale și sigur că putem crește și alocațiile și pensiile”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.

„Anul trecut când eram la guvernare, la legea bugetului a trecut un amendament al PNL pentru dublare a alocațiilor. Deși era prost făcut, am considerat că e oportun ca în Parlament să lăsăm alocațiile copiilor crescute și am căutat soluții. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat bani. Anul acesta e aceeași situație. De data asta vine opoziția PSD, cu o lege care prevede dublarea alocațiilor. Nu facem ca dumneavoastră să venim cu un amendament fără sursă de finanțare ci o să vă dăm și o sursă de finanțare.

Este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde de lei, bani pe care îi puteți lua de la bunuri și servicii. Reamintesc că în 2019 când aveam 28 de ministere erau 44 de miliarde, anul acesta având 14 ministere sunt cu 7 miliarde mai mult. Recomandarea noastră este să luați 3 miliarde pentru alocații, 4 miliarde să îi redirecționați către pensii. Noi venim și cu soluții, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat ca teroriști economici. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile.”, a declarat Olguța Vasilescu în Parlament.

Dublarea alocațiilor. Florin Roman a cerut eliminarea pensiilor speciale
Florin Roman alocatii

Dublarea alocațiilor. Florin Roman a cerut eliminarea pensiilor speciale

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că guvernul va crește alocațiile și pensiile, însă după evaluarea economiei la 6 luni. Acesta cere celor din PSD să susțină eliminarea pensiilor speciale, pentru a folosi banii respectivi pentru pensii și alocații.

„PNL va majora alocațiile așa cum am făcut-o și prin proiectul de lege al doamnei Pocora, cum am reușit și prin amendamentul domnului Sighiartău. Eu nu am uitat cum domnul Dragnea gesticula de la acest microfon și spunea că nu sunt bani. Acum, dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor înseamnă un efort bugetar de aproape 44 de miliarde de lei. Practic suma este cea pe care o alocă guvernul pentru investițiile din România. O să vedem la 6 luni care sunt efectele pandemiei asupra economiei, asupra celui de al doilea trimestru. Ne-am uitat și la soluțiile dumneavoastră însă noi vă propunem să vă țineți de cuvânt. Nu mai blocați pensiile speciale și sigur că putem crește și alocațiile și pensiile conform legii dacă și dumneavoastră veți fi de acrod cu eliminarea pensiilor speciale. PNL va majora și alocațiile și pensiile”, a declarat Florin Roman.

Dublarea alocațiilor. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avut o reacție pe Facebook, în care acuză PSD de „terorism economic” și susține că partidul condus de Marcel Ciolacu „vânează” voturi prin prăbușirea economiei. Mai mult decât atât, Florin Cîțu spune că inițiativele social democraților nu au sursă de finanțare.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Elena Ionescu, câștigătoarea Survivor România, vine la Ștafeta Mixtă cu Alex și Cornelia

Cum arată casa în care a copilărit Vulpița! A plecat din Blăgești să scape de sărăcie

Lenuța este din Rășinari și are nouă copii pe care i-a crescut singură: „Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă!” La 51 de ani, are un singur vis

Cum a apărut Gabriela Cristea pe rețelele de socializare. Fanii au crezut că nu văd bine

Legile pe care ar trebui să le știe orice votant. Iată sub ce parametrii legali se desfășoară și se organizează alegerile

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies