E OFICIAL! Guvernul a prelungit starea de alertă! Ce reguli sanitare se impun pentru alegerile locale

Guvernul a prelungit, luni, 14 septembrie, starea de alertă pentru 30 de zile. Măsura se aplică începând cu data de 15 septembrie. Executivul a stabilit și regulile pentru ziua alegerilor locale.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Guvernul a prelungit starea de alertă
Ludovic Orban, premierul României


In articol:

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care prelungeşte stare de alertă, pentru 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie.

„Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la 3 aspecte şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. (..)

Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului Sănătății și a ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

Citeste si: Scene teribile în Timișoara! O femeie beată și-a înjunghiat iubitul în gât și abdomen. Bărbatul se zbate să trăiască!

Citeste si: Metroul din Drumul Taberei se va deschide mâine, 15 septembrie!

Citeste si: Bilanț Covid-19, 14 septembrie! Numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus scade!

Reguli de protecție la alegerile locale 2020

Șeful DSU a precizat că Executivul a fost stabilit reguli clare de protecție sanitară pentru alegerile locale din 27 septembrie. Astfel, înainte, dar și după vot, alegătorii se vor dezinfecta pe mâini și vor trebui să stea la cel puțin un metru unul de celălalt, inclusiv dacă așteaptă la coadă.

Citeste si: Doliu şi pierdere grea în PSD! A fost răpus de Covid-19 la doar 56 de ani - evz.ro

În interiorul secției de votare, vor putea fi cel mult 5 alegători în același timp. Cu toții, inclusiv membrii secției, vor purta măști de protecție. Secția de votare va trebui aerisită, iar între membrii acesteia și alegători nu trebuie să existe contact direct.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că a fost introdusă o măsură pentru ca cei care au carte de identitate să introducă personal cartea „în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte”.

„S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a precizat că o persoană care se prezintă la secția de votare fără mască, poate obține una de acolo. De asemenea, pentru verificarea identității alegătorului, acesta își va da masca jos, după care și-o va pune la loc.

„La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, împreună cu MAI și cu avizul AEP. Regulile vizează accesul, modul în care se va desfășura votul. Exemple: Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșirea din secție. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic.

Va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, atunci procesarea se va face manual iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul respectiv. Portul măștii obligatoriu în secția de vot.

Cel care vine la secție și nu are mască va putea să obțină una, din câte am înțeles, dar recomandarea e să vină cu mască de acasă. Pentru semnătură se poate veni cu pixul de acasă. Poate e mai bine așa”, a spus Arafat.

Urna mobilă pentru pacienții cu Covid-19

Premierul Ludovic Orban a declarat că în ordinul comun va trebui clarificată și procedura pentru ca cei bolnavi de COVID sau izolați la domiciliu să poată solicita urna mobilă pentru vot.

„Am văzut că e foarte bună ideea întâi să meargă la cazurile non Covid și apoi la cei fie afectați sau persoane de contact”, a adăugat Orban.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat că urna mobilă va putea fi solicitată în limita legii și de către persoanele care nu sunt afectate de COVID, dar prima dată va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu COVID. După aceasta, la sfârșit, va merge la cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau în spital.

De asemenea, persoanele care vor număra buletinele de vot de la cei suspecți de infectare cu COVID sau de la cei care sunt infectați „vor fi protejate și vor fi alte măsuri pentru ei, va fi separată numărătoarea decât cea obișnuită care se face în secția de vot”, a mai spus Arafat.

 

 

 

Urmatorul articol
Citește și:

Fratele unei faimoase de la Survivor, apariție în cadrul iUmor! Momentul artistic i-a lăsat pe toți mască

Partenerul a maltratat-o fără milă timp de trei ani. Ororile la care a fost supusă românca sunt greu de imaginat: „A bătut-o, i-a stins țigări pe picioare și a...”

Poliția s-a sesizat în cazul fetiței umilite de propria mamă! Micuța de 5 ani se află la un centru de asistență socială

Sfârșit tragic al unui șofer de TIR! Cristian, tată a doi copii, a murit strivit în cabina autocamionului cu care s-a răsturnat!

Opera de artă semnată Bansky, estimată la 5 milioane de lire sterline: artistul a făcut o reinterpretare a unui faimos tablou de Monet, adaptată societății de azi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies