Echinocțiu de toamnă 2021. Google marchează începutul toamnei astronomice printr-un doodle animat

Echinocțiu de toamnă 2021. Azi începe toamna din punct de vedere astronomic.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Echinocțiu de toamnă 2021. Azi debutează toamna din punct de vedere astronomic, iar Google a marcat momentul printr-un doodle animat, creat special pentru data de 22 septembrie 2021.

Cuvântul „echinocțiul” provine din latină "aequus", care înseamnă „egal” și "nox", „noapte”.

La echinocțiul, ziua și noaptea au aproximativ o lungime egală.

Echinocțiu de toamnă 2021

Azi, 22 septembrie 2021, are loc echinocțiul de toamnă, adică ziua este egală cu noaptea, ceea ce înseamnă că începe toamna din punct de vedere astronomic. De aceea, Google a creat un doodle animat, menit să marcheze fenomenul astronomic.

Echinocțiul de toamnă are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ. Din acel moment începe toamna astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe primăvara astronomică.

Citeste si: Echinocțiu de toamnă 2021. Când are loc și ce reprezintă fenomenul astronomic

Echinocțiu de toamnă 2021.  Google marchează începutul toamnei astronomice printr-un doodle animat
Echinocțiu de toamnă 2021. Google marchează începutul toamnei astronomice printr-un doodle animat[Sursa foto: captura]

Echinocțiul de toamnă 2021 va avea loc pe 22 septembrie la ora 22,21, potrivit Observatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu".

Toamna astronomică nu are loc la aceeași dată cu toamna calendaristică deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Însă, de când s-a adoptat trecerea la calendarul gregorian, echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, însă cel mai frecvent în zilele de 22-23 septembrie.

În 22 septembrie la ora 22:21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit astro-urseanu.ro.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marți, 21 decembrie 2021.

La Polului Nord începe noaptea polară, iar la Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Citeste si: 30 de trăsături de caracter ale femeilor din zodia Balanță. Lucruri neștiute despre acest semn de aer

Echinocțiu de toamnă 2021
Echinocțiu de toamnă 2021[Sursa foto: PixaBay]

Echinocţiu de toamnă 2021- Tradiţii şi obiceiuri

Echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte, relatează folclor-romanesc.ro.

Echinocțiul de toamnă marchează și sfârșitul muncii agricole, iar sătenii duc roadele pământului la biserică ca să fie sfințite de preot. Potrivit tradiției populare, legumele și fructele sfințite pot vindeca orice rană fizică și orice durere sufletească.

Citeste si: Echinocțiu de toamnă 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că în această zi mor toate florile

Se crede că în ziua echinocțiului de toamnă, florile plâng și vorbesc între ele despre venirea crudă a iernii. Se mai spune că dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire.

Gospodarii care respectă tradiția, prepară în această zi un must din struguri proaspăt culeși. În ziua echinocțiuui de toamnă se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

De echinocțiul de toamnă există și o serie de superstiții. Se spune că frunzele și florile care se pun pe cruce în această zi la biserică se păstrează pentru că sunt bune pentru durerile de cap.

O altă tradiție care se păstrează cu sfințenie în unele locuri se referă la prune, care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

În mitologia păgână, echinocțiul de toamnă poartă numele de „Mabon” sau ”A doua recoltă”.

Un alt ritual păgân este cel în care i se aduc mulțumiri verii, pentru soarele și căldura oferită.

În ziua echinocțiului de toamnă, pâgânii construiau un altar de fructe și legume, meditau în grup și preamăreau natura. La astfel de adunări se cântă, se dansează și se consumă legume și fructe.

Indiferent de cultură, oamenii celebrează frumusețea naturii și trecerea timpului. Succesiunea anotimpurilor a fost mereu motiv de bucurie, pentru că fiecare aduce cu sine frumusețe și diversitate. Aceste serbări sunt de fapt, celebrări ale vieții și ale armoniei dintre Om și Natură, mai scrie sursa citată.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Echinocțiu de toamnă 2021. Azi debutează toamna astronomică, iar ziua este egală cu noaptea pe tot Pământul

20 martie 2021 - Echinocţiu de primăvară. Începe primăvara astronomică

Echinocțiu de toamnă 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că în această zi mor toate florile

Veștile sunt bune! Acești nativi vor avea parte de surprize

Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez succes

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să înțeleagă. Situația este dificilă”

Doliu imens în sportul din România. A murit un campion european și antrenor de renume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies