Echinoctiul de primavara 2018. Dupa 20 martie, durata zilei va fi in continua crestere fata de cea a noptii. Datini, obiceiuri, mituri

Astazi, la ora 18:15, va avea loc echinoctiul de primavara, ziua care marcheaza inceputul verii astronomice. Termenul "echinoctiu" provine din cuvantul latin "aequinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "aequus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte).

Autor: R.L.

La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera sudica a sferei ceresti in cea nordica, dupa cum informeaza Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal (in dreptul constelatiei Pesti), el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina egalitatea zilei cu a noptii, indiferent de latitudine.

La latitudinile tarii nostre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 grade, acesata cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.

Totodata, la data echinoctiului, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.

Cu ocazia echinoctiului de primavara ziua si noaptea vor fi egale. Incepand de la aceasta data, durata zilei, fata de cea a noptii, va fi in continua crestere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.

Descrierea de mai sus este valabila doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca in regiunile respective acest fenomen marcheaza inceputul toamnei astronomice.

Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, sase luni.

Echinoctiul de primavara coincide cu Ziua Internationala a Fericirii, sarbatorita pe 20 martie.

In acesta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomagele, alungand frigul: "Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la

noi prin batatura".

Traditiile spirituale ale Echinoctiului de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. la toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal.

Conform traditiei crestine, Pastele este serbat in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.

Oamenii recunosc echinoctiul de primavara de mii de ani. Pentru multe civilizatii antice evenimentul marca reintoarcerea la belsug, adica hrana incepea sa fie procurata mai usor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul in asa fel incat acesta "priveste" exact in punctul in care soarele rasare cu ocazia echinoctiului de primavara.

Totodata, prima zi de primavara astronomica coincide cu prima zi a anului persan si este marcata prin 13 zile de petrecere.

In cultura amerindiana se tineau ritualuri si dansuri in onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau in acesta zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legatura intre Cer si Pamant.

In fiecare an, in acesta zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turisti dornici sa celebreze echinoctiul de primavara.

Chinezii credeau ca in ziua in care cade echinoctiul de primavara ouale (simboluri ale fertilitatii) pot sta in echilibru, deoarece gravitatia este egala in toate partile. Stiinta a aratat ca acest lucru nu este adevarat.

Astrologii sustin ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii.

Starea meditativa si contemplativa a Pestilor este acum inlocuita cu spontaneitatea si dorinta de afirmare a Berbecului.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Marin este casatorit cu preotul de 80 de ani, dar a fugit in Spania la actualul iubit

Prietena buna a Israelei Vodovoz ii dezvaluie secretele. "I-au cedat organele". Detalii despre care nimeni nu a vorbit

EXATLON 19 martie. Tocmai s-a facut anuntul despre Exatlon!

Astrologii anunță reușite! Au parte numai de succese în 2022

Legea certificatului verde din România se modifică complet! Alexandru Rafila a decis. Se schimbă forma

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix Baumgartner acum?

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies