Eclipsă de soare pe 2 iulie. Vor exista 2 minute de beznă totală. Unde va fi vizibilă și de la ce oră

Eclipsa de soare va fi vizibilă din Chile, epicentrul astronomiei mondiale, dar și într-o parte a regiunii Pacificului și din Argentina.

Distribuie pe:


In articol:

 

Chile, epicentrul astronomiei mondiale datorită prezenței unora dintre cele mai performante telescoape din lume, urmează sa fie marți martorul privilegiat al unei eclipse totale de soare. Eclipsa va fi vizibilă, de asemenea,  într-o parte din regiunea Pacificului, precum și din Argentina, relatează AFP.

Fenomenul astronomic va începe la ora locală 13:01 (17:01 GMT) în Oceanul Pacific, iar banda de totalitate, cu o lățime de peste 150 de kilometri, va ajunge pe coastele chiliene la 16:38 (20:38 GMT), după care va traversa sudul Argentinei, potrivit Fundaţiei chiliene din domeniul astronomiei.

Citeste si: Anca Pandrea și Horia Moculescu au o pensie mică! Câți bani încasează lunar

Citeste si: Harry și Meghan, în casa miliardarului rus care a vrut să-și taie soția de față cu toată lumea - evz.ro

Citeste si: „Am și celulită și pișcături”. Cum arată, de fapt, Cristina Cioran în costum de baie. Fără jenă, vedeta a apărut așa pe litoral

Citeste si: Andreea Marin, totul despre chinul prin care a trecut: „Lacrimile nu se opreau...”

Două minute de întuneric total

Vor exista două minute de obscuritate totală în plină zi, însoțite de o temperatură scăzută cu trei până la patru grade Celsius datorită umbrei lunii, care se va interpune între Soare și Terra.

În Chile, unde se află peste 45% dintre sistemele de observații astronomice la nivel mondial, urmează să fie prezenți circa 30,000 de turiști, oameni de știință, vânători de eclipse, pasionați de atronomie sau doar curioși. Vremea se anunță a fi una favorabilă, în nordul țării vor exista condiții de cer senin, conform meteorologilor.
Confrom observatorului de La Silla situat la 2.400 de metri altitudine şi administrat de Organizaţia europeană pentru observaţii astronomice în emisfera australă (ESO), ”se întâmplă foarte rar ca o eclipsă de soare să se producă chiar deasupra unui observator ştiinţific profesional, care deţine telescoape de mari dimensiuni”.

Datorita cerului senin si climei uscate, nordul Republicii Chile găzduieste diferite observatoare, cum ar fi Paranal, care adăposteşte cel mai mare telescop optic de pe planetă, precum şi radiotelescopul Alma.

De anul viitor, după inaugurarea Telescopului Gigant Magellan (GMT), precum şi a Telescopului European Extrem de Mare (E-ELT), Chile va concentra 75% din observaţiile astronomice la nivel mondial.

 

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate