El este romanul care a castigat anul trecut doar din salariu si bonusuri 4.000.000 de euro! Calin Rovinescu a fost ales presedintele Star Alliance, cea mai mare alianta a companiilor aeriene

Calin Rovinescu a fost ales, la sfarsitul saptamanii trecute, in Shenzhen (China), presedintele Star Alliance, cea mai mare alianta a companiilor aeriene. Rovinescu este totodata presedinte si CEO la cea mai mare companie aeriana a Canadei, Air Canada, din 2009. Romanul, in varsta de 56 de ani a incasat, in 2011, patru milioane de euro de la compania canadiana, suma fiind un cumul intre salariu si bonusurile de performanta.

Distribuie pe:

fara descrierePovestea de succes a lui Calin Rovinescu a inceput in 1961, cand familia sa a emigrat in Canada. "Eu, mama, tata si sora mea, Olivia, am plecat din Bucuresti in 1961 si am ajuns in Canada cu 200 de dolari. Nici un membru al familiei nu intelegea franceza si engleza", isi aminteste Calin, pentru CJnews.ca. Pe atunci avea doar cinci ani, dar deja visa sa ajunga un avocat de succes.

Rovinescu a urmat cursurile Universitatii de Drept din Ottawa si apoi si-a luat doctoratul la Universitatea din Montreal. In 1987 si-a indeplinit visul, angajandu-se la Air Canada, chiar in anul in care statul a decis sa privatizeze compania, ca avocat.

Zece ani mai tarziu, in 1997, Rovinescu a aparat compania de o preluare fortata din cauza datoriilor, fiind rasplatit cu o pozitie in echipa executiva. Rovinescu figura ca vicepresedinte al Air Canada si era insarcinat sa se ocupe de managementul loialitatii, de operatorii regionali ai companiei, precum si de mentenanta, reparatiile si reviziile aeronavelor. Incepand din 2004, din cauza pierderilor financiare, Air Canada a inceput un proces de restructurare terminat in 2009, cand Calin Rovinescu a fost numit CEO al companiei.
fara descriere
Rezultatele s-au vazut imediat. In 2010, operatorul a avut un profit de 76 de milioane de euro, fata de pierderile de 17 milioane de euro raportate in 2009. Spre comparatie, in acelasi an, compania romaneasca Tarom, cu o flota de aproape 10 ori mai mica, a avut pierderi de 80 de milioane de euro. Performantele lui Rovinescu la conducerea companiei canadiene n-au trecut neobservate la nivel international. Pe 30 noiembrie, in Shenzhen, la Adunarea Generala a membrilor Star Alliance, cea mai mare alianta de companii aeriene, romanul a fost ales presedinte. Lui Rovinescu i-a fost permis sa ramana presedinte la Air Canada, de unde a incasat, in 2011, salariul de un milion de euro, plus alte trei milioane de euro din bonusuri. Sora sa, Olivia, este in prezent director al Universitatii Concordia din Montreal.

Ce e Star Alliance
Star Alliance e prima si, in prezent, cea mai mare alianta a companiilor aeriene, luand nastere pe 14 mai 1997, cand Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Thai Airways International si United Airlines au decis sa puna bazele unei colaborari. Sediul central este in Frankfurt (Germania). De la infiintare, Star Alliance a crescut enorm si are acum 29 de companii aeriene membre si peste 21.000 de zboruri zilnice. Aceste zboruri ating 1.356 de aeroporturi din 193 de tari, cu un numar anul de 678.5 milioane de pasageri.

Rovinescu, un roman care nu mai stie limba romana
Calin Rovinescu a plecat din Bucuresti impreuna cu familia sa in 1961, stabilindu-se in Canada. De atunci, a mai ajuns o singura data in Romania, in 1996, cand a facut parte dintr-o delegatie a guvernului canadian. Desi isi mai aminteste cateva cuvinte din limba natala, Rovinescu nu poate purta o conversatie in romana.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate