
In articol:
- „Ajungi să nu îţi mai pese, să ajungi să lucrezi mecanic"
- Evoluția cazurilor de coronavirus, 27 martie
Virusul SARS-CoV-2 a apărut la finalul anului 2019, în Wuhan, China. Ușor, dar sigur, acesta a acaparat toată lumea, iar criza sanitară pe care a generat-o este fără precedent. Cadrele medicale au fost primele care s-au văzut în „ringul de luptă” cu un inamic pe care nu-l cunoșteau și tratau pacienții „cu mâinile goale”.
A trecut mai bine de un an de când România continuă lupta cu pandemia de coronavirus, însă pare că virusul este aproape să-i pună la pământ pe cei care se luptă ca zi de zi să salveze cât mai mulți bolnavi de COVID-19. Spitalele din România sunt aproape în colaps. Cadrele medicale muncesc fără încetare, zeci de ore, fără pauze, îmbrăcați în combinezoane, zilnic trăind cu frica că își pot îmbolnăvi familiila.Situația epidemiologică s-a înrăutățit, deși campania de vaccinare merge pe un trend ascendet. Spitalele sunt arhipline. Secțiile de Terapie Intensivă, la nivel național, sunt aproape pline cu bolnavi.
„În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.332. Dintre acestea, 1.373 sunt internate la ATI”, potrivit ultimei raportări a situației epidemiologice din România.
Cadrele medicale nu se luptă numai cu epdemia de coronavirus, însă sunt aproape să se piardă pe ei în această luptă.
Medici [Sursa foto: PixaBay]
„Ajungi să nu îţi mai pese, să ajungi să lucrezi mecanic"
La Institutul Matei Balș, medicii sunt aproape de epuizarea completă, dar nu sunt singurii. Toți cei care lucrează în domeniul sanitar sunt vizați de această oboseală fizică, dar mai ales psihică.
Cu spitalele aproape pline de pacienți, cadrele medicale lucrează la foc continuu pentru a trata și salva cât mai mulți bolnavi de COVID-19 .„Toată lumea resimte acest burnout. Iar în spitalul nostru, nu numai cadrele medicale, pentru că nu se vorbeşte niciodată, dar pentru ca un spital să funcţioneze, e nevoie şi de munca celor care nu sunt implicaţi în mod direct în actul medical. Mă refer la serviciile de achiziţii, serviciile financiare, aprovizionarea, partea administrativă, partea tehnică care toţi au muncit, uneori zi şi noapte, weekenduri, sărbători legale", a declarat Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.
Stresul constant, volumul mare de pacienți care ajung în stare gravă la spital, găsirea de noi soluții care par că nu există, turele interminabile, pauzele prea scurte sau care lipsesc cu desăvârșire, toate își pun amprenta asupra cadrelor medicale. Fiecare are pragul său de epuizare, fiecare resimte oboseala diferit, iar munca le poate fi grav afectată. Astfel că, ajung să trateze pacienții într-un mod mecanic.
„Definiţia oficială a burnoutului înseamnă sindromul de epuizare afectivă, adică ajungi să nu îţi mai pese, să ajungi să lucrezi mecanic. Ne apropiem de pragul ăla, dar acum fiecare individ are pragul lui de burnout, fiecare individ resimte în felul lui burnoutul. Nu sunt doi oameni care să experimenteze la fel", a mai adăugat medicul.
Evoluția cazurilor de coronavirus, 27 martie
Până astăzi, 27 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 932.179 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 834.162 de pacienți au fost declarați vindecați. n urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.869 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 22.997 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 26.03.2021 (10:00) – 27.03.2021 (10:00) au fost raportate 162 de decese (76 bărbați și 86 femei). 151 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 11 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 56 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.