Este oficial! Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum de către procurorii DNA.

Distribuie pe:

Autor: C.G.


In articol:

Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. 
Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. 

Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum de către procurorii DNA. Aceştia îl acuză de săvârşirea mai multor infracţiuni, prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, depăşind 31 de milioane de lei.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracţiuni, săvârşite în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman: constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participaţiei improprii”, a anunţat, vineri seară, DNA. 

Procurorii au precizat că s-a dispus punerea mişcare a acţiunii penale şi faţă de alte persoane care la data faptelor erau funcţionari în cadrul Consiliului judeţean Teleorman şi faţă de administratori/reprezentanţi ai firmei SC Tel Drum SA şi ai altor societăţi comerciale, pentru infracţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală.

Citeste si: Liviu Dragnea, citat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum

Citeste si: Cine l-a băgat pe Liviu Dragnea în pușcărie? Dragnea a spus tot!

Citeste si: Rafaela de la „Puterea Dragostei”, bătută de fostul iubit! Ce decizie a luat fosta concurentă? - evz.ro

Citeste si: Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat - bzi.ro

Citeste si: Veste bombă în showbiz! Irina Tănase și Liviu Dragnea s-au despărțit?: „Dacă mă întrebați ce este Iadul...”

”De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale), două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul”, a mai transmis DNA. 

În ordonanţa procurorilor se arată că ”inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri”.

”Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sub coordonarea şi decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcţionarii publici ar fi acţionat în interesul unor societăţi private”, au mai precizat procurorii. 

Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. Care era planul fostului lider PSD

Potrivit acestora, SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv şi folosită la obţinerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăţi comerciale şi membrii grupului, pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile către aceiaşi membri.

Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. 
Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. 

”Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câştige un contract de reabilitare a 55 km de drum judeţean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis şi semnat hotărâri şi dispoziţii, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiţie restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false şi inexacte. Ar fi fost falsificate şi înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiţii care îi asigura firmei Tel Drum câştigarea licitaţiei. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat şi de date confidenţiale ce au avantajat-o la obţinerea contractului”, mai arată procurorii. 

Potrivit acestora, în mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri şi ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câştige şi contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum judeţean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

”În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat şi înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiţiei restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câştigarea licitaţiei. De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului”, se mai arată în ordonanţa procurorilor.

DNA susţine că prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de: 25.600.927 lei (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701; 5.742.872 lei (diferenţa dintre devizul real prevăzut în proiect şi devizul modificat) – contractul DJ 506. Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câştigătoare SC Tel Drum SA. (Citeste si: Liviu Dragnea, despre Viorica Dăncilă: „Pregătiţi-vă să luaţi partidul”)

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Pericol major pentru români. Atenție la măștile de protecție!

Smiley, schimbare bizară de look. Artistul și-a făcut breton FOTO

Cele două combinații devastatoare! Nu mai consuma aceste alimente la aceași masă. Cum îți afectează organismul

Puterea dragostei 27 iunie. Daiana, dată afară din platou de către Andreea Mantea: „Ieși afară!”

România se cutremură. Și-a ucis partenera și a adormit lângă cadavru

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies