Etnobotanicele lovesc din nou! Un copil de 12 ani a ajuns în stare gravă la spital

Un copil de 12 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat etnobotanice.

Distribuie pe:

Autor: A.I.

fara descriere

„Un echipaj al ISU Dolj a intervenit, marţi seara, în localitatea Işalniţa, la un copil în vârstă de 12 ani, care prezenta stări de ameţeală. Băiatul a fost transportat la Spitalul nr. 2 din Craiova pentru efectuatea unor investigaţii medicale amănunţite“, au declarat reprezentanţii ISU Dolj, potrivit gazetadesud.ro.

fara descriere

Sursa foto: realitatea.net

Consumul de etnobotanice a crescut numărul tinerilor infectaţi cu HIV/SIDA

În România, numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în urma consumului de droguri injectabile a crescut progresiv în ultimii 4 ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate în 2010, la 29% cazuri noi depistate în 2013. Intrarea pe piaţa din România a drogurilor „etnobotanice” în anul 2010 a condus la o creştere majoră a numărului de tineri infectaţi, vârful incidenţei regăsindu-se la persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani. Deși România se află în continuare în zona Central-Europeană cu incidenţă scăzută a infecţiei HIV, în cursul anului 2012 s-a înregistrat o creştere alarmantă a cazurilor noi pe grupa de vârstă 15-24 ani.

“Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) şi de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a înregistrat o creştere de 8% a cazurilor noi de infecţie HIV/SIDA în anul 2012 în Europa, faţă de anul 2011. Ţara noastră a înregistrat o creştere majoră a numărului de bolnavi printre consumatorii de droguri („etnobotanice”) care au dobândit virusul prin utilizarea în comun a seringilor.

După cum se ştie, efectul etnobotanicelor este de mai scurtă durată, ceea ce duce la creşterea numărului de injectări (10-20 de ori pe zi). Folosirea în comun a seringilor conduce la co-infecţii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, declară dna. dr. Mariana Mărdărescu, medic primar Boli Infecţioase, şef secţie Imunodepresie copii şi adolescenţi, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate