
In articol:
- Cele mai amuzante perle de la Limba română Evaluarea Națională 2022
- Cele mai tari perle scrise de elevi la Evaluarea Națională în anii trecuți
- Cum se completează fișa de admitere la liceu 2022
Perle și gafe Evaluarea Națională 2022. Mâine se afișează rezultatele la probele scrise din cadrul examenului național.
Cele mai amuzante perle de la Limba română Evaluarea Națională 2022
Profesorii care s-au ocupat anul acesta de corectarea lucrărilor scrise de la Evaluarea Națională 2022 au declarat că elevii au tratat subiectele cu superficialitate. Motivele ar fi prezența intensă a emoțiilor sau neatenția acestora vis-a-vis de subiecte, lucru care le va dăuna elevilor la notă.
Deși elevii au susținut că subiectele care au picat erau ușoare și că s-au pregătit suficient pentru examenul național, greșelile găsite în lucrările lor denotă contrariul. Candidații care au participat și susținut proba de Limba română au oferit răspunsuri care nu se regăseau în textele citate.
Iată ce perle au scris elevii:- „A doua zi de dimineață, o vițică lingea cu patos tălpile tatălui meu, abia sosit de la crâșmă".
- „Până și o broască se uita la noi și zâmbea”.
- “Asociez textul „Toate pânzele sus!” cu „Amintiri din copilărie” de Mihai Eminescu. Ambele prezintă fel de fel de lucruri…!”.
- “Asociez textul literar „Toate pânzele sus!” cu filmul „Pirații din Caraibe”.
Perlele de mai sus au fost găsite de corectori în exercițiile de tip grilă și cel de tip adevărat sau fals”, dar și în compunerea de argumentare a subiectului primit. Deși primele exerciții erau gândite pentru a fi în avantajul elevilor, se pare că acestea i-a pus mai mult în dificultate, pierzând puncte importante din nota finală a Evaluării Naționale. Ce perle au scris elevii la proba de Limba română Evaluarea Națională 2022
„La textele pe care le-am corectat eu am găsit, de exemplu, cuvintele „colaci” și „bumbac”, extrase dintr-o înșiruire de obiecte dintr-o magazie, însă erau greșit selectate. Exact aceste obiecte nu se găseau în magazia aceea, ci era vorba despre „cabluri de oțel făcute colaci” și „ulei de in”. Răspunsul corect era „cabluri” și „ulei”, dar s-a grăbit… Și a pierdut 2 puncte din neatenție”, a menționat o profesoară din Huși.
Nici compunerea argumentativă nu a reușit să-i ajute pe candidați. Cerința era să motiveze dacă este plictisitor să viziteze un loc de mai multe ori, în minim 100 de cuvinte. Un elev a decis că nu are rost să argumenteze subiectul prin motive plauzibile, așa că a scris în căsuța de răspuns doar propoziția „Nu e plictisitor, fiecare se duce unde vrea”.
Cele mai tari perle scrise de elevi la Evaluarea Națională în anii trecuți
Perle scrise de elevi la Evaluarea Națională 2020
Citeste si: Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
- „Traian Vuia a proiectat un automobil …“gen” de zburat”, „Traian Vuia s-a născut în județul de azi Traian Vuia” și „A rămas fără bani de facultate și se împiedica de piedici ca să-și facă avion de zbor”.
- „Cuvântul “balconaș” s-a format dintr-un balcon, prin metoda constrângerii”.
- „Rolul cratimei din “să urce-n pod” e să se urce în pod”.
- “Mama inconștientă își lasă copilul să se suie în pod, chiar dacă poate să cadă în cap!”.
Perle scrise de elevi la Evaluarea Națională 2019
- “Originea autorului este o familie, o mamă și un tată”.
- “Originea scriitorului este continentul scoțian, dar a avut legături obraznice cu președintele Statelor Unite”.
- “Cuvântul “băiețel” s-a format prin compunere de la vocativul “băi” și sufixul “ețel”.
- “Când să vină vacanţa şi să scap, mă luați cu examenele”.
Perle scrise de elevi la Evaluarea Națională 2018
- „Copiii vor să-și lase mâncarea pentru că aveau la ei ouă fierte și ceapă, care probabil s-au împuțit și au atras sălbăticiunile pădurii, comoara noastră națională, Moș Martin”.
- „Textul nu are idei secundare. Toate sunt super principale și îmi e jenă să aleg”.
- „Oamenii s-au gândit să facă pe morții sau să se cațere într-un copac, pentru că nu puteau să le facă pe amândouă”.
- „Nu am fost într-o cetate, dar voi povesti o întâmplare dintr-o stațiune all inclusive, adică tot inclusiv”.
Citeste si: Evaluare Națională 2022. Cum se calculează media de admitere la liceu
Cum se completează fișa de admitere la liceu 2022
- Completarea opțiunilor de licee se face în ordinea preferințelor pe fișa de admitere.
- Primele locuri de pe fișa de admitere ar trebui ocupate cu opțiunile pe care elevul le dorește cel mai mult. Chiar dacă media elevului nu se apropie de media de admitere a liceului, există șansa ca aceasta să se schimbe și copilul să prindă loc.
- Părinții și copiii ar trebui să țină cont de mediile de admitere din ultimul an pentru a-și calcula șansele de intrare la liceele completate.
- Completați cât mai multe opțiuni pe fișă, întrucât nu va afecta cu nimic intrarea voastră la liceu. Există posibilitatea ca media de intrare la una dintre opțiunile completate să fie mai mare decât anii trecuți, dar în aceeași măsură mai mică.
surse: edupedu.ro, fanatik.ro