Evenimente 18 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 18 mai

Ce evenimente s-au întâmplat pe data de 18 mai?

Evenimente 18 mai
Mânăstirea Cozia[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

La data de 18 mai 1388 a fost inaugurată Mânăstirea Cozia, iar în 1920 s-a născut primul papă de altă origine decât cea italiană, Papa Ioan Paul al II-lea. Tot în această zi, s-au împlinit 10 ani de la moartea Mircea Horia Simionescu.

1388. Se inaugurează Mânăstirea Cozia

1048. S-a născut Omar Khayyam, poet, matematician şi astronom person. A scris peste o mie de catrene care au un conținut mistic, legat de mistica islamică.

Citeste si: Se împlinesc 40 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

1388. A fost inaugurată Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân. Între anii 1879-1893 autoritățile au transformat-o în pușcărie, ulterior a fost spital, iar în timpul primului război mondial a devenit grajd de cai.

1799. A murit scriitorul şi dramaturgul Pierre de Beaumarchais, autorul pieselor „Bărbierul din Sevilla” şi „Nunta lui Figaro”. Cele doua piese reflectă schimbarea atitudinilor sociale înainte, după, și în timpul revoluției franceze.

1804. Napoleon Bonaparte a fost proclamat Împărat al Franţei. Momentul încoronării lui Napoleon a fost pictat de Jacques-Louis David între 1805-1807, iar tabloul se află la Muzeul Louvre din Paris.

1845. Mihail Kogălniceanu a început, la Iaşi, publicarea „Letopiseţului Ţării Moldovei”, lucrarea care reunea scrierile cronicarilor Miron Costin, Grigore Ureche şi Ion Neculce.

1872. S-a născut matematicianul şi filosoful britanic Bertrand Russell, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1950.

1883. S-a născut arhitectul american de origine germană Walter Gropius, care a fondat şi condus Şcoala Bauhaus şi secţia de arhitectură a Universităţii Harvard din SUA.

Citeste si: Românii se vor putea opera gratuit în sistemul sanitar privat! Noul OUG va aduce mai multe schimbări în Sănătate- bzi.ro

1909. A murit scriitorul englez George Meredith, autorul capodoperei „Egoistul”.

1910. Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ şi o cometă.

Evenimente 18 mai.
Papa Ioan Paul al II-lea[Sursa foto: shutterstock]

1920. S-a născut Papa Ioan Paul al II-lea

1920. S-a născut Papa Ioan Paul al II-lea (cardinalul polonez Karol Jozef Woityla, arhiepiscop de Cracovia), ales ca Suveran Pontif la data de 16 octombrie 1978. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană.

1928. S-a născut Domokos Geza, scriitor şi publicist de naţionalitate maghiară din România, primul preşedinte al UDMR.

1951. A fost înfiinţată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi a Oţelului, primul pas către viitoarea Uniune Europeană.

Citeste si: 64 de ani de la moartea lui Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

1954. A intrat în vigoare Convenţia europeană privind Drepturile Omului.

1972. A intrat în vigoare Tratatul cu privire la interzicerea armelor nucleare şi altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor, oceanelor şi subsolului lor.

1981. A murit William Saroyan, scriitor american de origine armeană. Acesta a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună poveste originală în 1943.

1997. A fost inaugurat la Bucureşti Centrul Cultural European.

2001. Regele Mihai s-a întors la Palatul Elisabeta la aproape 55 de ani după ce a semnat abdicarea, sub ameninţarea armei. A fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, dar și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

2005. A încetat din viaţă regizorul de film Ion Emil Giurgiucă, fiul actriţei Ioana Pavelescu şi fratele vedetei de televiziune Maria Marinescu.

2007. A încetat din viaţă Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare TV. A devenit celebră datorită reportajelor despre trenul morții de la Timișoara, din timpul Revoluției din decembrie 1989.

2009. Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

2011. A încetat din viaţă Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române cu operele „Nesfârşitele primejdii”, „Paltonul de vară” și „Febra”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

A murit patronul restaurantului Beirut, care a ars din temelii în 2014! George Karam s-a stins din viață în închisoare

Rafael Nadal l-a învins pe Djokovic! Tenismanul a câştigat pentru a zecea oară turneul de la Roma

A apărut o nouă tulpină a variantei Delta. Mutația coronavirusului are efecte devastatoare asupra tinerilor

Horoscop Zilnic Marți 22 Iunie 2021: O stare de spirit plină de energie pozitivă atrage cu sine succesul și fericirea

Un actor extrem de cunoscut, în stare GRAVĂ! În cele din urmă, probabil că mă va ucide

SCANDAL IMENS! Cine este femeia pentru care Laurențiu Reghecamf divorțează de Anamaria Prodan? Ea este motivul real al separării. Este BOMBA ANULUI

Fenomene paranormale înfricoșătoare. Morții de Covid au trimis mesaje. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies