
In articol:
- Psihologul Cristina Zaharia despre Marina, prietena Raisei: „Părinții ar trebui să își ducă fetița cât mai repede la un psiholog avizat.”
- Psihologul despre urmările tragediilor: „Și copiii pot să resimtă sentimentul de vinovăție.”
Marina, cea de-a doua victimă a accidentului cauzat de un polițist pe bulevardul Laminorului din Capitală, a fost externată din Spitalul „Grigore Alexandrescu”, după ce a fost operată la piciorul drept.
Psihologul Cristina Zaharia despre Marina, prietena Raisei: „Părinții ar trebui să își ducă fetița cât mai repede la un psiholog avizat.”
Marina, prietena Raisei, fetița ucisă pe trecerea de pietoni de un polițist
Marina a ajuns de urgență la spital după tragedia pe bulevardul Laminorului cu o dublă fractură de tibie și peroneu. Operația ei a fost un succes, însă momentul accidentului, în care a pierdut-o pe cea mai bună prietenă a ei, o va urmări, din nefericire, pe Marina toată viața.
„Dat fiind că avem de-a face cu o martoră minoră a acestui teribil accident, există o probabilitate destul de ridicată de apariție a unei tulburări de stres post-traumatic. De aceea părinții ar trebui sfătuiți să își ducă fetița cât de repede se poate la un psiholog avizat, pentru că acesta să o reechilibreze emoțional-afectiv. Peste 50% dintre persoanele implicate într-un accident auto pot să dezvolte o tulburare de stres post-traumatic.
Depinde foarte mult de mecanismele ei de apărare. Probabilitatea ca această copilă să simtă, o perioadă de timp, anxietate și un puls ridicat atunci când își va aduce aminte de întâmplarea prin care a trecut, mai ales că aceasta s-a soldat cu decesul unei foarte bune prietene, este foarte ridicată, de asemenea”, a declarat psihologul Cristina Zaharia în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.Citeste si: Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Psihologul despre urmările tragediilor: „Și copiii pot să resimtă sentimentul de vinovăție.”
Psihologul Cristina Zaharia
Mama Marinei a povestit recent ce s-a întâmplat imediat după accident. Printre altele, femeia a subliniat cât de dureros a fost să-i spună adevărul fiicei ei, faptul că prietena ei cea mai bună nu mai este.
„Copiii au niște mecanisme de apărare care îi ajută să-și mascheze traumele pentru o perioadă lungă de timp, chiar până la viața adultă. Acolo, confruntându-se cu o gamă de probleme interpersonale, există riscul ca întâmplările traumatice din trecut să se reactualizeze. Marina trebuie să beneficieze de consiliere psihologică. Părinții trebuie să fie atenți, să vadă dacă fetița suferă în perioada imediat următoare de insomnie sau coșmaruri, dacă se simte obosită sau are o energie mai scăzută, dacă acuză tensiune musculară, dureri de cap, dureri de stomac, dacă plânge foarte mult”, a spus psihologul Cristina Zaharia în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere de la locul accidentului arată că Raisa și Marina s-au asigurat înainte de a traversa bulevardul, însă polițistul nu ar fi încetinit mașina când le-a văzut. Chiar dacă își iau toate măsurile de siguranță înaintea unui accident, cei care supraviețuiesc pot, uneori, să se învinovățească pentru ceea ce s-a întâmplat.
„De regulă, o persoană care trece printr-un accident atât de violent parcurge mai multe etape. Poate să treacă printr-o stare de șoc, urmată de negare, poată să resimtă furie, iritabilitate, agitație...și copiii pot să resimtă sentimentul de vinovăție. Se gândesc că ar fi putut să facă ceva să preîntâmpine acel accident. Indiferent de vârstă, ca un om să treacă prin așa ceva este o traumă și trebuie tratată cu toată seriozitatea!”, a adăugat Cristina Zaharia.