EXCLUSIV! Mii de botezuri ale unui preot catolic au fost invalidate din cauză că a greșit slujbele. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din România: „Tainele trebuie respectate.”

Șerban Tarciziu, care este și lector universitar în teoelogie, a reacționat la cazul preotului catolic din Arizona, căruia îi vor fi invalidate mii de botezuri.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Conducerea Episcopiei Catolice din Phoenix a invalidat mii de botezuri făcute de părintele Andres Arango în perioada 2013-2021 din cauză că preotul a folosit „Vă botezăm...”

în loc de „Te botez...” la slujbe.

Pr. Dr. Șerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din România: „La noi în țară există comunități al căror botez nu este recunoscut.”

Șerban Tarciziu, care este și lector universitar în teoelogie, a reacționat la cazul preotului catolic din Arizona, căruia îi vor fi invalidate mii de botezuri

Pr. Dr. Șerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din România

[Sursa foto: Facebook]

Catolicii consideră că doar Iisus Hristos are puterea de a boteza, nu comunitatea de credincioși sau Biserica. În replică la gafele făcute, preotul din Arizona a demisionat și și-a cerut scuze.

Potrivit Episcopiei Catolice din Phoenix, Andres Arango a folosit incorect cuvintele până pe 17 iunie 2021. Biserica a declarat toate botezurile invalide până la acea dată.

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Regulamentul sacramental prevede că, în momentul botezului, trebuie folosită o anumită formulă. Această formulă este „Eu te botez în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh.” Dacă această formulă nu este folosită exact așa, atunci botezul este invalid. De exemplu, la noi în țară, există comunități al căror botez nu este recunoscut de bisericile tradiționale. Cum ar fi, de exemplu, Biserica Unitariană. Acolo botezul nu se face în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh pentru că această biserică nu crede în Sfânta Treime.

Crede doar în Dumnezeul unic. Dacă formula folosită nu face trimitere la cele trei persoane ale Sfintei Treimi, atunci botezul este invalid”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din România, Șerban Tarciziu, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: EXCLUSIV! Irinel Columbeanu, detalii la 14 ani de la botezul fiicei sale, subiectul care a creat adevărate controverse! A fost sunat chiar de Patriarhul Daniel, să se asigure că nu păcătuiește

Șerban Tarciziu: „Dacă botezul este invalidat, acesta se repetă.”

Șerban Tarciziu, care este și lector universitar în teoelogie, a reacționat la cazul preotului catolic din Arizona, căruia îi vor fi invalidate mii de botezuri

Nu se știe exact numărul botezurilor care trebuie repetate în urma greșelilor părintelui Arango, însă presa locală din Phoenix consideră că este de ordinul miilor. Potrivit Bisericii Catolice, persoanele al căror botez devine invalid trebuie să repete slujba.

„Pentru toate sacramentele, pentru toate tainele bisericii există niște cuvinte precise care trebuie respectate. Toți preoții știu lucrul acesta. Dacă botezul este invalidat, acesta se repetă. În funcție de situație, ritualul acela se poate repeta integral sau parțial”, a precizat Pr. Dr. Șerban Tarciziu pentru WOWbiz.ro.

Deși există anumite excepții ale regulamentului Bisericii Catolice în ceea ce privește botezul, astfel de situații trebuie evitate pe cât de mult posibil.

„Există și cazuri de botez în masă, când toți pot fi botezați în același timp. În loc să fie cufundați sau spălați cu apă, sunt doar stropiți cu apă. Este o formulă acceptată de biserică doar în cazuri de necesitate. Dacă nu există o necesitate, chiar dacă sunt mai multe botezuri, acel preot trebuie să cheme alți confrați preoți și să acorde acest botez după reguli. Trebuie să fie urmat ritualul normal”, a adăugat Șerban Tarciziu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV! Irinel Columbeanu, detalii la 14 ani de la botezul fiicei sale, subiectul care a creat adevărate controverse! A fost sunat chiar de Patriarhul Daniel, să se asigure că...

Antonia este însărcinată? Internauții au reacționat imediat, după ce Dani Oțil a postat o fotografie cu artista în mediul online: „Oare are bebe?”

Nicole Cherry, imaginea înduioșătoare cu fiica ei! Anastasia a apărut alături de mama sa în ceas de seară: „Bună seara”

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Acord de pace între Rusia și Ucraina! Veste uriașă în Europa. E Breaking News

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Fiica lui Putin are un copil cu Igor Zelenski. Cine este cel ce i-a furat inima Katerinei Tihonova

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies