EXCLUSIV! România și restul țărilor europene ar putea fi obligate să își umple rezervele de gaze la 90% până în noiembrie: „Esența este dacă Uniunea Europeană va putea să treacă la o aprovizionare în comun”

Analiștii economici Constantin Rudnițchi și Aurelian Dochia au explicat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, intențiile din spatele proiectului de lege pregătit de Comisia Europeană vizavi de depozitele de gaze pentru iarna viitoare.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Uniunea Europeană lucrează la un plan de achiziție comună a gazelor naturale pentru toate țările membre și vrea să asigure depozitele aproape de capacitatea maximă până în noiembrie 2022.

Cu acest plan, UE vrea să devină independentă de gazul rusesc.

Constantin Rudnițchi: „Vara trecută, Europa nu a fost cu depozitele pline.”

România și restul țărilor europene ar putea fi obligate să își umple rezervele de gaze la 90% până în noiembrie

Constantin Rudnițchi, analist economic

[Sursa foto: Captură YouTube]

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a motivat inițiativa prin faptul că rezervele relativ reduse de gaze din Europa „ne-au adus dificultăți mari în ianuarie, când ne-am luptat, cumva, pentru a suplimenta gazul necesar pentru consumul la nivel european.” Cu prețurile la energie ridicată și rezervele scăzute, UE privește problema gazului cu lecțiile învățate din criza pandemiei de coronavirus. Așa cum țările europene au avut un plan comun de achiziționare a vaccinurilor, așa ar putea să facă și în cazul cumpărării gazului pentru iarna viitoare. Pentru a se asigura că situația din 2021 nu se repetă, proiectul de lege al Comisiei Europene prevede completarea depozitelor de gaze în proporție de 90%, până în noiembrie 2022, pentru fiecare stat membru.

Citeste si: Bogdan Mocanu, clipe grele după ce a fost atacat în club: „Poate să conducă și până la amputarea brațului”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Europa depinde, în continuare, de alimentarea cu gaz din Rusia.

Acel 90% despre care vorbim se referă la înmagazinările de gaze, care ar trebui să aibă loc până în noiembrie. Ideea e luată de la faptul că, vara trecută, Europa nu a fost cu depozitele pline. Media a fost undeva între 50% și 60% și, atunci, sigur că e logic să-ți propui să ai depozitele de gaze aproape pline. Odată este procesul de contractare, care acoperă necesarul de consum, și alta este partea de înmagazinare, în care ar trebui să avem gaz în depozite.
Cea din urmă se face în timpul verii. Europa poate lua gaz și din alte surse, deocamdată, însă, fără să abandoneze complet sursa rusească. Poate că ideal ar fi să nu iei nimic din Rusia, dar acest lucru nu se poate. Esența este dacă Uniunea Europeană va putea să treacă la o aprovizionare în comun”
, a declarat Constantin Rudnițchi pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: EXCLUSIV! Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență care plafonează prețurile la gaz și curent pentru un an: „Pe termen lung va trebui continuat procesul de trecere la energie verde”

Aurelian Dochia: „Noi putem să ne acoperim nevoile interne integral cu gazul din Marea Neagră.”

România și restul țărilor europene ar putea fi obligate să își umple rezervele de gaze la 90% până în noiembrie

Aurelian Dochia, fost consultant al Băncii Mondiale

[Sursa foto: Captură YouTube]

La summit-ul european din 11 martie, liderii UE au căzut de acord să obțină independența față de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia până în 2027. Europa importă 90% din gazul necesar pentru consum, iar 40% din acesta provine din Rusia. România este țara cel mai puțin dependentă de gazul rusesc și importă doar în jur de 20% din ceea ce consumă. Zilele acestea, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat începerea exploatării rezervelor din Marea Neagră, care ar urma să asigure un miliard de metri cubi de gaze naturale anual. Totuși, țări precum Germania și Italia își asigură aproape jumătate din necesarul de consum doar din gaze rusești, deci completarea rezervelor din surse alternative, până la iarnă, pare să fie un plan cel puțin optimist.

„Este foarte ambițioasă această țintă! Nu există niciun fel de penalizare pentru nerealizarea aceste ținte momentan. În Europa nu se pune problema de a merge atât de repede pe soluții alternative. Anul acesta nu avem surse suplimentare. Singura sursă suplimentară care ar putea fi luată în considerare este Iranul. Dacă se încheie un acord cu Iranul și se ridică restricțiile privind exportul de petrol și gaze din Iran, atunci Europa ar putea să beneficieze de niște cantități în plus de gaze din această direcție. Nici Iranul nu este pregătit să livreze cantități foarte mari de gaz lichefiat. Facilitățile sale de lichefiere a gazului și de încărcare în vapoare n-au mai fost testate de ceva vreme. În perioada pandemiei, când consumul a scăzut foarte mult și prețurile la gaze naturale au scăzut, multe forări au încetat, inclusiv în SUA. Acum, probabil, vor fi reluate, dar orice investiție de genul acesta durează. Noi suntem în situația fericită în care putem să ne acoperim nevoile interne integral cu gazul din Marea Neagră, chiar și pentru iarnă. La noi asta era problema: consumul era mai mare decât producția internă și depozitele constituite”, a precizat Aurelian Dochia în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV! Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență care plafonează prețurile la gaz și curent pentru un an: „Pe termen lung va trebui continuat procesul de trecere la energie...

EXCLUSIV! Rusia amenință că va opri livrarea de gaze în Europa! Aurelian Dochia, economist: „Va fi dureros pentru Europa!”

EXCLUSIV! Cele mai mari companii din lume refuză să mai vândă produse în Rusia! Cât de departe poate merge izolarea Rusiei de piețele internaționale?

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ZELENSKI S-A SINUCIS! Vestea cumplită despre președintele Ucrainei. Ce s-a întâmplat, de fapt

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Eurovision 2022. Scandalul ia amploare. Cum explică EBU anularea punctelor României

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies