EXCLUSIV! Tatal lui Tudor Gheorghe este legionar convins! A scris o carte in care povesteste despre cum l-a cunoscut personal pe Zelea Codreanu!

Ilie Tudor (89 de ani) a facut 6 ani de detentie in inchisorile comuniste pentru trecutul sau legionar. Tatal faimosului artist Tudor Gheorghe a scris mai multe carti in care a rememorat acea cumplita perioada a vietii sale.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca, Matei Vaihan

fara descrierefara descrierefara descriereIlie Tudor s-a născut pe 3 martie 1923, în comuna doljeană Podari. În 1937 a luat contact cu Mişcarea Legionară, numarandu-se printre cele cateva zeci de copii saraci luati la Bucuresti la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, seful Miscarii, la sediul legionar din strada Gutenberg.

“Facusera niste pravalii ale lor, ale legionarilor. Recrutau tineri asa ca mine, ca sa ne faca ucenici sau baieti de pravalie. M-au luat si pe mine si asa m-am pomenit dus la Bucuresti", declara Ilie Tudor in presa olteana, care a evocat prima si ultima intalnire a sa cu liderul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938).

“Pe Capitan il stiam de prin ziare, dar de întalnit l-am întalnit o data, de Sfantul Ilie. Ma trimisesera sa iau o lubenita. Eu, mic de statura, ma chinuiam cu papornita aia, cand cineva din spate m-a întrebat daca poate sa ma ajute. Am intors privirea si l-am vazut pentru prima data!”.

 

Din pravaliile legionarilor, Ilie Tudor a ajuns, la aproape 20 de ani, pe frontul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cand s-a intors de-acolo, Ilie s-a angajat in comuna natala, ca paznic de santier. La 1 august 1945 s-a nascut fiul sau, Tudor Gheorghe, dar viata lui Ilie a fost data peste cap in 1958, cand a fost arestat de autoritatile comuniste si condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru simpatiile sale legionare. Ilie Tudor a trecut prin penitenciarele de la Craiova, Gherla, Aiud si pe la Colonia de munca Salcia, avandu-i colegi de suferinta, printre altii, pe poetul Radu Gyr, pe teologul Nichifor Crainic, pe printul Alexandru Ghica, pe filozoful Petre Tutea, precum si  pe preotul Dumitru Staniloaie,  care i-a fost coleg de celula. Infernul lui Ilie Tudor s-a incheiat in 1964, cand autoritatile comuniste au dat o amnistie generala. Tatal lui Tudor Gheorghe, care traieste si astazi la Podari, unde se ocupa de corul bisericii, a publicat mai multe volume de memorii, “Un an langa Capitan”, „De sub tavalug” , sau „Mlastina deznadejdii”.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate