FABULOS! Din drepturile de autor pentru anul 2011, cantareata Silvia Dumitrescu are de primit doar 86 de bani! Comparativ, Marius Moga a incasat peste 50.000 de euro, iar Banica Jr. 25.000 de euro!

Pentru melodiile ce i-au fost difuzate pe posturile de radio si TV intr-un an de zile (2011), cantareata Silvia Dumitrescu are de primit ridicola suma de un leu si 74 de bani. Asociatia pentru drepturi de autor i-a luat un comision de 88 de bani, astfel ca solista ar fi trebuit sa ridice de la casierie 86 de bani, adica o moneda de 50 de bani, trei monede de 10 bani si sase de cate un ban!

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca, Matei Vaihan

fara descriereAsociatia pentru drepturi de autor din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania monitorizeaza zi de zi toate melodiile ce se difuzeaza pe toate canalele posibile: la televizor, la radio, in cinematografe, malluri, reproducerea operelor muzicale pe fonograme si videograme si utilizarea acestora ca tonuri de apel si pe internet. Nimic nu scapa, se noteaza fiecare melodie protejata de drepturile de autor, iar la sfarsitul anului, din comercializarea acestor opere, sunt renumerati compozitorii, cantaretii si textierii, dar si cei care detin drepturi pentru piesele respective. Pe anul 2011, ultimul pentru care sunt date disponibile, au fost renumerati peste 3.000 de beneficiari ai drepturilor de autor, pentru toate genurile de muzica. Cei mai multi bani s-au indreptat catre case de productie, care pot incasa si peste 400.000 de euro pe an pentru drepturile pe care le detin. In schimb, artistii primesc mai putin.

fara descriereCu toate acestea, un Marius Moga a incasat peste 250.000 de lei (peste 50.000 de euro), doar din drepturile de autor, iar Stefan Banica Jr. a luat putin peste 25.000 de euro. In clasament mai conteaza Laurentiu Duta, cu 100.000 de lei (peste 20.000 de euro), Dan Bittman si Nicu Covaci (aproape 9.000 de euro), in timp ce Loredana Groza a incasat putin peste 5.000 de euro, cam cat au luat si Cristi Minculescu (Iris) si Paul Ciuci (Compact). Manelele nu beneficiaza prea mult de pe urma drepturilor de autor, cate vreme un Adrian Copilul Minune a luat doar 300 de euro pe 2011, cam cat incaseaza pe minut la o nunta buna.

fara descriere Nici melodiile fostelor dive de pe vremea comunismului nu se prea mai difuzeaza. Corina Chiriac a fost recompensata, pentru drepturile de autor cuvenite pe 2011, cu 6.600 de lei (aproape 1.500 de euro), depasind-o clar pe Angela Similea, care a primit numai 234 de lei (52 de euro). Sunt si cazuri stupefiante, de solisti care, probabil, au renuntat sa se mai duca la casierie.

fara descriereDaca Sanda Ladosi s-o fi deranjat pentru cei 30 de lei repartizati (6,5 euro), Silvia Dumitrescu chiar ca nu a avut de ce, nemeritand sa bata drumul pentru maruntisul, la propriu, de 86 de bani cuveniti! La infima suma s-a ajuns scazand din brutul, socotit la 1,74 lei, comisionul de 88 de bani retinut de Asociatia pentru drepturi de autor. Cei 86 de bani, venit net anual, au rezultat, probabil, din monitorizarea vreunui ton de apel descarcat de vreun fan al Silviei Dumitrescu. Un alt nume cunoscut din Epoca de Aur, Natalia Guberna, a incasat chiar mai putin decat Silvia Dumitrescu, venitul brut fiind de 1,69 de lei. Cum comisionul retinut a fost de 87 de bani, Guberna a ramas cu 82 de bani (0,82 lei)!

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate