Femeia care a căzut de la 10.000 de metri şi a supravieţuit! Cazul care a uimit întreaga lume

Vesna Vulovic a fost protagonista uneia dintre cele mai fascinante poveşti despre supravieţuire din istorie.

Distribuie pe:

Autor: M. B.

fara descriere
 
Vesna Vulovic a fost protagonista uneia dintre cele mai fascinante poveşti despre supravieţuire din istorie. În seara zilei de 26 ianuarie 1972, Bruno Honke a auzit un strigăt venind de pe un deal situat în apropierea satului în care locuia, în Ceholsovacia. A pornit în căutarea sursei strigătului şi a descoperit ceva cutremurător: epava unui avion care explodase.
 
Deşi părea imposibil să existe supravieţuitori, Honke şi-a dat seama că cineva supravieţuise dezastrului. La locul accidentului, a găsit o femeie desculţă, îmbrăcată în uniformă de însoţitoare de zbor. Numele femeii era Vesna Vulovic. Deşi ea nu era conştientă de asta, tocmai supravieţuise unei căderi de la peste 10.000 de metri, stabilind un record incredibil: cea mai lungă cădere fără paraşută, fără a-şi pierde viaţa.
 
De origine sârbă, Vesna Vulovic avea 22 de ani şi lucra ca însoţitoare de zbor de doar opt luni. După o călătorie la Londra pentru a învăţa engleza, în 1971 Vesna a candidat pentru un post de însoţitoare de zbor la compania aeriană naţională a Iugoslaviei, JAT. Având tensiunea arterială scăzută, Vesna ştia că are mici şanse să treacă examenul medical. De aceea, chiar înainte de consultaţie, a băut mai multe ceşti de cafea, sperând că licoarea magică îi va creşte tensiunea. Spre fericirea ei, trucul a funcţionat, iar Vesnei i s-a permis să participe la programul de instruire.
 
fara descriere
 
La doar opt luni după ce şi-a început cariera, tinerei i s-a cerut să lucreze pe zborul JAT 367, pe ruta Stockholm – Belgrad, cu escală în Copenhaga. Deşi şi-a dat seama că cei de la JAT o confundaseră cu o altă colegă, numită tot Vesna, ea s-a hotărât să ducă la capăt misiunea. I se părea o bună oportunitate să vadă Danemarca, o ţară unde nu mai călătorise până atunci. Dar, ajunsă la Copenhaga, tânăra a descoperit că restul colegilor ei erau mai degrabă interesaţi de cumpărături decât de plimbări. Mai mult, căpitanul şi-a petrecut cele 24 de ore ale escalei în camera de hotel, refuzând să iasă.
 
Pe 26 ianuarie 1972, la ora 13:30 echipajul s-a îmbarcat în zborul 367, care a decolat la 15:15. După doar 46 de minute de zbor, s-a petrecut dezastrul. La ora 16:01, în cala aeronavei a avut loc o explozie. Avionul s-a dezintegrat în zbor, căzând de la peste 10.000 de metri altitudine în apropierea satului Srbska Kamenice, din Cehoslovacia. Dintre cei 28 de oameni de la bord, doar Vesna Vulovic a supravieţuit. Din fericire, Bruno Honke, bărbatul care a descoperit-o, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a reuşit să o menţină în viaţă până la sosirea salvatorilor. Vesna avea ambele picioare şi trei vertebre rupte, precum şi fracturi pelviene şi craniene.
 
fara descriere
 
După ce a fost transportată la un spital din Praga, Vesna Vulovic a stat câteva zile în comă. Pe lângă răni şi fracturi, tânăra avea şi hemoragie intracraniană şi amnezie totală. Timp de o lună, nu şi-a amintit nimic din ce se întâmplase. Ultimul lucru pe care şi-l amintea era că ajutase pasagerii să se îmbarce.
 
Deşi ar fi putut muri sau rămâne paralizată, în zece luni de la accident Vesna Vulovic era din nou pe picioarele ei, spre surprinderea medicilor. Perioada de recuperare a fost destul de scurtă şi incredibil de eficientă. După accident, Vesna a devenit instantaneu eroină naţională. Iosip Broz Tito, liderul Iugoslaviei, a primit-o în vizită, cea mai mare onoare pe care un cetăţean al Iugoslaviei o putea obţine în acel moment. Au apărut cântece care îi erau dedicate şi adeseori era invitată la emisiuni TV de primă mână. De asemenea, Vesna a devenit un prenume la modă pentru fetele nou-născute, deoarece mamele presupuneau că aducea noroc. Momentul de vârf al faimei sale internaţionale a venit în 1985, când Cartea Recordurilor Guiness a invitat-o la Londra. Aici, a fost premiată  la categoria „cea mai înaltă cădere, fără parasută”, iar Paul McCartney, idolul lui Vesna, i-a înmânat premiul.
 
Citeşte continuarea pe INCREDIBILIA.RO. 
Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate