Femeile si Biserica ortodoxa! Uite de ce nu au voie sa intre in altar

Pana in secolul al XII lea, in Sfantul Altar nu puteau intra decat membrii ierarhiei bisericesti. Incepand cu aceasta perioada isi fac simtita prezenta si mirenii, dar numai cu binecuvantarea preotului. Amintim ca in Vechiul Testament, in Sfanta Sfintelor (Sfantul Altar) nu intra decat arhiereul si o singura data pe an.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

Fecioara Maria este o exceptie de la aceasta regula, tinand seama ca ea a fost dusa, la varsta de trei ani, in Sfanta Sfintelor de arhiereul Zaharia. Dar acest arhiereu cunoastea ca Fecioara Maria avea sa-L nasca pe Hristos.

Canonul 44 de la Laodiceea spune foarte limpede "ca nu se cuvine ca femeia sa intre in altar". Insa, potrivit canonului 15 al Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului: "Se cuvine calugaritelor a intra in Sfantul Altar sa aprinda lumanari si candele, sa il curete si sa-l mature" si cel al Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului, din secolul al XII-lea: "Nu trebuie sa se opreasca monahul care nu s-a facut vinovat de nici o infractiune de a intra in altar, pentru a aprinde lumanari si candele", reiese ca maicile pot intra in Sfantul Altar al manastirii in care sunt prezente, dar nu pe baza unui drept, ci ca o exceptie si numai cu binecuvantarea staretei, informeaza crestinortodox.ro.

Citeste si: Narcisa Guță, din nou în fața judecătorilor. De data asta cine o mai scapă? - evz.ro

Femeile care nu sunt calugarite, pot intra in Sfantul Altar numai la sfintirea bisericii. Dupa ce au fost rostite rugaciunile la intrarea in biserica si la cinstirea sfintelor icoane, se saruta usa diaconeasca prin care se intra in sfantul altar. Am gasit precizarea ca preotii fac trei metanii spre sfanta masa, urmate de sarutarea Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci si a sfintei mese, in vreme ce diaconul face cele trei metanii si saruta numai coltul sfintei mesei, iar credinciosii se rezuma doar la cele trei metanii si la binecuvantarea preotului. Cu toate acestea, cand are loc sfintirea unei biserici, credinciosii pot intra in sfantul altar si pot saruta atat Sfanta Evanghelie, cat si Sfanta Cruce prezente pe Sfanta masa.

Galerie foto 
Citește și:

Un minor și-a agresat iubita însărcinată în plină stradă! „Îmi va omorî băiatul”

Primarul din Vlad Țepeș a trimis un excavator peste localnicii care nu l-au votat! "Ei spun că n-am făcut nimic"

Daniel a înjunghiat-o pe mama fiicelor lui până când ea și-a dat ultima suflare! Avea doar 26 de ani și era terorizată de luni bune de soț

Un tânăr în vârstă de 15 ani și-a dat foc: tatăl a făcut tot posibilul pentru a-l salva, însă a fost prea târziu

Accident tragic în Moldova! O fetiță de trei luni, botezată cu doar câteva ore înainte, a fost omorâtă de un bărbat sinucigaș

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies