Asa arata modelele produse in Romania comunista, in anii '70, pentru Ikea. Masa din a doua fotografie are extensibila si putea fi folosita de sase persoane
Informatia nu reprezinta o noutate in tara noastra! Fostii angajati ai Ministerului Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii din anii '70 ne-au povestit acest capitol.
" Ikea avea contracte cu tara noastra. Faceam mese si diverse piese de mobilier.
Nu stiu cum se efectuau platile, noi doar onoram comenzile, dar imi inchipui ca era vreo companie de stat controlata de Securitate. Asa se intampla in cazul oricarui contract cu tarile straine. Acum pare ceva iesit din comun, dar la acea vreme asa era organizata tara noastra", ne-a spus un responsabil din vechiul minister, iesit la pensie intre timp.
Potrivit publicatiei "The Guardian", documente declasificate recent de catre Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sugereaza ca producatorul suedez de mobila a fost de acord sa fie suprafacturat pentru produse fabricate in Romania. Unele dintre aceste sume suprafacturate au fost depuse intr-un cont al Securitatii, iar documentele sugereaza ca Ikea a fost "complice" in cadrul acestui aranjament, scrie The Guardian.
Citeste si: Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Contactata de catre publicatia britanica, Ikea a negat "orice complicitate" si a anuntat ca a lansat o investigatie interna cu privire la acest subiect. De asemenea, firma a precizat ca nu avea cunostinta despre implicarea Securitatii romane in operatiunile sale comerciale.
Mesele de bucatarie produse in Romania pentru Ikea au trecut testul timpului. De mai bine de patru decenii, aceste piese de mobilier inca pot fi gasite prin casele strainilor si chiar in locuintele romanesti ale celor care au lucrat in sistem si au avut acces la respectivele obiecte.