Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

Gheorghiţă Zice, primul om care a ajuns la elicopterul prăbuşit din Siutghiol, a facut marturisiri care te vor cutremura si infuria.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereLuni se afla la muncă, împreună cu un coleg, Mihai, când s-a prăbuşit aparatul SMURD.

M-a sunat şeful meu Cătălin Livadariu şi m-a anunţat că a căzut un elicopter în lac. Văzuse la televizor. Mi-a spus exact unde se prăbuşise, în dreptul «La Butoaie». Noi eram la 5 mile de acel loc. Am luat barca noastră cu motor şi am plecat imediat acolo“, relatează Gheorghiţă.

Între timp au venit şi pompierii, cu barca pneumatică, vâslind.
„Vâsleau de parcă se duceau, nu veneau. Unul dădea într-o parte, altul într-alta. Au zis că e prima dată când folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat împreună coada de elicopter care ieşea din apă. Când am tras în sus, a ieşit la suprafaţă doctoriţa. Era agăţată cu haina de fiare, dedesubt. Stătuse sub apă, nu mai respira, nu mai era conştientă.

Un pompier i-a luat pulsul, a zis că are semne vitale. Au luat-o cu barca lor cu motor băieţii de la Pescărie din Ovidiu, veniseră şi ei să dea o mână de ajutor. Ei au dus-o la mal, la Salvare. Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet şi i-a tras ski-jetul, i-a agăţat de un cârlig şi i-a plimbat pe acolo, să cerceteze locul.

Nu erau pregătiţi de intervenţie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit după o oră, nu vedeau să se îmbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am făcut noi lumină cu telefoanele mobile“,
spune indignat Gheorghiţă.

fara descriereO căpetenie de pompieri nu reuşea să pună generatorul în funcţiune: „Unde are ăsta, mă, priza?“. Pe Gheorghiţă l-a umflat furia: „Cum adică, eşti căpitan şi nu ştii să porneşti un generator?“ Gradatul s-a scuzat: „Nu mă ocup eu cu asta, iar băiatul care e specializat nu e aici“.

„Am adunat caschetele, am adunat vestele cu care erau îmbrăcaţi. Am adus eu generatorul şi l-am pus pe Jupiter, şalupa cea mare a Căpităniei. Autorităţile sunt la pământ. Nimic nu e adevărat din ce au spus, că au venit cu bărci... Au venit c-o barcă dezumflată, au venit c-un motor fără cheie. Pompierii au ridicat din umeri, că sunt pentru prima oară în acea barcă. Suntem o ţară de 2 lei. Şi cu asta am spus tot. Păcat de oamenii aceia, de familii, de copii... durere fără margini. Ce s-a întâmplat la Apuseni s-a repetat la indigo la Siutghiol. Am venit eu cale de 5 mile, de la distanţă foarte mare. Dacă eram mai aproape şi ajungeam mai repede, ei trăiau. Au murit cu zile. Căpitănia are şalupa Jupiter, puternică, 5 minute făcea până la elicopter. De ce nu s-au dus? Organele noastre... umflau barca“.

Afla mai multe pe adevarul.ro!

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate