Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile potrivite pentru doliu

Distribuie pe:

Autor: A.M.

fara descriere
 
Desi se spune ca doliu se poarta, mai degraba in suflet, exista in continuare obiceiul in multe locuri din lume, care rudele si apropiatii decedatului sa poarte haine negre la inmormantare, dar si in perioada de dupa, pana la un an de zile.
 
Potrivit antenasatelor.ro, in satul romanesc de altadata, negrul era ponderat de alb. Prezenta albului in perioada de doliu ar putea fi explicata de practici precrestine, pe care le intalnim si la unele popoare vechi – desi noi nu stim care era culoarea de doliu a dacilor. O explicatie mult mai simpla este aceasta: firul de in, canepa si apoi bumbac, din care se tesea panza pentru ii si camasi, era de obicei alb, in vreme ce lana folosita pentru catrinte, pantaloni, vestoane si sumane fie avea natural o culoare inchisa – gri, brun sau negru –, fie se vopsea foarte usor in culori intunecate.
 

 

 
Pana sa ajunga sa foloseasca pentru confectionarea vesmintelor panza de provenienta industriala, romancele tot de truda mainilor lor se foloseau. Pentru perioada de doliu, tesatura alba era insa impodobita numai cu cusaturi negre. De vreun secol si mai bine, au inceput a se croi camasi din panza neagra, iar dupa ce s-a renuntat la purtarea zi de zi a costumului popular, imbracatul camasilor si a bluzelor negre, in doliu, a devenit ceva firesc.
 
O reminescenta a vechii cutume ca albul si negrul sunt culorile doliului, la romani, o reprezenta faptul ca pentru femeile batrane si pentru vaduve costumul popular cerea anume bluza alba cu cusaturi negre.

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate