Greseli mari pe care le faci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel

Greseli mari pe care le faci fara sa iti dai seama cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel perfecte.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Greseli mari pe care le faci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel
Greseli mari pe care le faci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel


In articol:

Carnea de miel nu este pe placul tuturor. Pentru masa de Paste se serveste in ciorba, ca friptura, ca ingredient de baza pentru drob sau alte preparate delicioase. Altii, in schimb, evita carnea de miel, din diverse motive, si o inlocuiesc cu o carne mai putin pretentioasa: pui sau curcan.

Condimentata cu pricepere si gatita bine, carnea de piel nu va avea mirosul de care multi se feresc. Folosita in combinatiile potrivite, friptura de miel va avea un gust deosebit, nu va fi gretoasa si nici nu va cadea greu la stomac.

Citeste si: Poți cumpăra miel de Paște în timpul pandemiei? Precizările Poliției Române

Care sunt greselile pe care le faci atunci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel perfecte

1. Scoateti carnea din frigider chiar inainte de a o gati.

Si carnea de miel trebuie lasata sa ajunga la temperatura camerei inainte de a fi gatita. Asigurati-va ca s-a dezghetat (daca a fost congelata) si ca ati scos-o de la frigider cu cel putin 60-90 de minute inainte de a o pregati. Altfel, timpul de gatire va creste considerabil. In plus, riscati sa obtineti o friptura cruda la interior dar arsa la exterior.

2. Spalati carnea de miel

Carnea de miel nu se spala inainte de a fi marinata. Renumitul Radu Anton Roman avertiza de fiecare data: nu spalati carnea de miel!

"Mielul nu se spala, se sterge doar cu o bucata de tesatura uscata pe din afara. Pe dinauntru se curata cu un servet udat in apa si otet", spunea regretatul Radu Anton Roman.

Citeste si: Cozonac bucovinean. Secretul cozonacului din Bucovina, dulce si gustos

3. Nu o marinati.

Pentru a obtine o friptura frageda si tare gustoasa, este esential sa marinati carnea inainte. Nu folositi prea multe condimente si nici nu o lasati la marinat un timp indelungat.

Maestrii bucatari recomanda ca pentru carnea de miel sa folosim sare, usturoi si ierburi aromatice. Nu exagerati! Carnea nu trebuie lasata prea mult timp in marinada pentru ca riscati sa va alegeti cu o friptura cu un gust neplacut si o textura nedorita, mult prea flescaita.

"Se freaca intens carnea cu sare, usturoi si piper, apoi cu ulei. Se asaza tava cu unt si ulei in cuptorul incins si, cand incepe sa sfaraie grasimea, se potriveste mielul cu spinarea in sus. Se inteteste focul. Se unge cat de des carnea cu grasime, pana cand prinde crusta si culoare", spunea acelasi Radu Anton Roman.

Citeste si: Cu ce bărbat a fost surprinsă Bianca de la Puterea dragostei, după ce s-a despărțit de Livian - evz.ro

Citeste si: Cum facem diferența dintre o răceală, gripă si COVID-19 - bzi.ro

Cand am obtinut crusta dorita, adaugam vin si usturoi si mai lasam 10 minute la cuptor.

Citeste si: Baiț pentru miel. Cum se face cea mai bună marinată pentru friptura de miel

4. Decideti dupa ochi cand e facuta friptura

Bucatarii cu experienta ne recomanda sa folosim un termometru special pentru carne pentru a sti cand am obtinut friptura perfecta.

Cu un astfel de instrument deloc greu de procurat puteti afla rapid cand friptura de miel e in sange sau e bine facuta. Daca o preferati in sange, temperatura din interiorul carnii trebuie sa fie de 55 de grade Celsius. Daca preferati o friptura medium done, trebuie sa asteptati putin mai mult, pana cand temperatura din interiorul fripturii a ajuns la 65 de grade Celsius.

5. Serviti friptura de miel imediat dupa ce o scoateti din cuptor

Dupa ce este scoasa din cuptor, friptura de miel trebuie lasata sa se "odihneasca". Pentru ca sucurile sa se redistribuie in mod egal pe toata suprafata bucatii de carne, nu va grabiti sa o taiati si sa o serviti imediat ce ati scos-o din cuptor.

Este indicat sa serviti friptura de miel dupa ce a stat aproximativ 15 minute la temperatura camerei.

Citeste si: Pasca moldoveneasca. Reteta traditionala pentru masa de Paste

Citeste si: Pască de Paște fără aluat: Rețetă cu brânză și stafide

6. O serviti cu garnitura gresita

Carnea de miel are un gust deosebit, dar trebuie sa o serviti cu garnitura potrivita, spre exemplu legume. Nu trebuie asociata cu paste fainoase, paine sau alcool.

Medicii avertizeaza ca preparatele de miel acompaniate de alcool pot declansa grave probleme de sanatate, precum pancreatita acuta.

De asemenea, spun doctorii, dupa ce ati mancat carne de miel, asteptati cateva ore inainte sa serviti si cozonac sau pasca.

Citeste si: Fa o friptura de miel in doar 15 minute dupa reteta lui Chef Hadean

Cum faci cea mai buna friptura de miel

Greseli mari pe care le faci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel
Greseli mari pe care le faci cand gatesti carne de miel. Secretul fripturii de miel

- La friptura de miel merge ca uns usturoiul.

- Daca ai de gand sa faci gratar, atunci pune carnea in coniac amestecat cu rozmarin si usturoi si las-o asa timp de 60 de minute, dupa care pune-o direct pe foc.

- Pentru friptura din pulpa la cuptor condimenteaza mielul cu menta, rozmarin si usturoi tocat marunt cu lamaie, sare si piper.

Friptura de miel la tava

Reteta este inspirata din publicatia "Almanahul gospodinei", editia din 1982. 

Ingrediente pentru friptura de miel la tava:

1 pulpa de miel
o lamaie
boia de ardei dulce
ulei
sare

Mod de preparare:

Pulpa de miel se curata de pielite, se sterge cu un prosop de hartie sau textil. Se freaca bine cu sucul de la o lamaie, boiaua de ardei dulce si sare, apoi se lasa la marinat timp de doua ore.

Se unge apoi cu ulei, se asaza intr-o tava in care ati pus putina apa si ulei, apoi se baga la cuptor. Din cand in cand, stropim friptura de miel cu sosul din tava.

Cand este aproape gata, dam focul mai tare si lasam pulpa sa se rumeneasca. Nu mai stropiti cu sos pentru ca friptura sa capete o crusta apetisanta.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Drob de pui. Rețeta adaptată pentru cei care nu consumă miel

Cu cât se așteaptă ciobanii să vândă mieii de Paște

Rețeta perfecta: Cele mai delicioase macaroane cu brânză. Iată care este ingredientul secret

Ciobanii din Gorj riscă să rămână cu mieii nevânduți

Sumac, condimentul acrisor cu proprietati miraculoase. Ce este si cum se foloseste

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies