
In articol:
Turcia trece prin momente cutremurătoare, din cauza cutremurelor care au venit peste țară. În partea de sud a regiunii, două seisme de peste 7 grade au afectat mai multe orașe ale Turciei, dar au lovit și cetățenii sirieni.
Harta clădirilor din București, vulnerabile la cutremur
Un plan al Primăriei Capitalei din 2022, în urma analizei de riscuri seismice în oraș, a arătat că 1000 de clădiri s-ar putea prăbuși. După un an, majoritatea acestora sunt încadrate în cele patru clase de risc seismic, însă aproape 400 dintre ele sunt încadrate în clasa I de risc, potrivit Wall-Street.
Conform unei pagini de Instagram, „Gen, știri”, Bucureștiul a fost împărțit în trei zone, de la cea mai sigură și până la cea mai periculoasă. Astfel, venirea unui cutremur de grad înalt în România, ar afecta cel mai mult cartierele Drumul Taberei, Militari și Chitila, din București. Centrul, nordul capitalei, comuna Pantelimon, comuna Voluntari, Tunari și Afumați se află în categoria cu risc moderat. Bucureștenii care locuiesc în cartierele Titan, Berceni, Colentina, Giulești și comunele Popești Leordeni și Glina sunt cei mai siguri din punct de vedere seismic.
În ce stare ar fi Bucureștiul, în cazul unui cutremur
Nu mai puțin de 77 de universități bucureștene de învățământ prezintă risc seismic ridicat. Opt clădiri sunt încadrate în clasa I, cele mai periculoase și cu procent uriaș de prăbușire. La acestea se mai adaugă corpurile de spitale care sunt încadrate la risc uriaș de prăbușire. Acestea sunt:
- Universitatea de Medicină și Farmacie – clădirea de pe Spaiul Independenței
- Facultatea de Medicină Generală de pe Bulevardul Eroii Sanitari
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – 2 clădiri de pe Spaiul Independenței
- Școala Gimnazială „Maica Domnului”
- Școala Gimnazială nr. 32
- Spitalul Colțea
- Spitalul Obregia
- Corpul B al Spitalului Colentina
- Corpuri din Institutul Mama și Copilul
Toate clădirile cu risc ridicat de prăbușire au fost grupate de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Lista poate fi văzută AICI.
Ce să faci în caz de cutremur
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița scrie o listă de recomandări pe care lumea ar trebui să le facă, în cazul unui seism.
Reguli în caz de cutremur
Astfel, iată care sunt regulile de comportare în timpul producerii unui cutremur:
- Nu intrați în panică, căci riscați să vă blocați și să pierdeți timp prețios.
- Nu părăsiți locuința, căci primele secunde de impact sunt cele mai puternice și vă pot prinde pe scări, holuri sau paliere.
- Rămâneți în case și feriți-vă de ferestrele care se pot sparge. Cel mai bine este să vă poziționați sub grindă, sub tocul ușii, sub birou sau sub masă pentru a vă feri de accidente.
- Închideți sursele de foc.
- Nu săriți pe ferestre, nu fugiți pe ușă, nu alergați pe scări și nu utilizați liftul. Evitați aglomerația.
- Deschideți ușa locuinței spre exterior pentru a preveni blocarea acesteia.
- Feriți-vă de clădiri, tencuieli, parapete, geamuri și coșuri.
- Acordați primul ajutor persoanelor care au nevoie.
surse: isudb.ro, amccrs-pmb.ro, wall-street.ro