Iliescu vorbeste la 23 de ani de la Revolutie: "Unii romani au motive sa regrete comunismul"

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca, la 23 de ani de la Revolutie, scena politica a devenit o confruntare a intereselor private, a "intereselor celor ce au si celor ce n-au", precizand ca cei care regreta viata dinainte de 1989 o fac motivat, in lipsa de certitudini.

Distribuie pe:

fara descriereIliescu a fost intrebat care crede ca este diferenta fundamentala intre clasa politica aparuta acum 23 de ani, dupa Revolutia din 1989, si cea de acum.

"S-au schimbat vremurile, se schimba ambianta, conjunctura in care se dezvolta societatea. Atunci era o noutate, ieseam dintr-un regim inchistat. Una din primele teme si unul din obiectivele Revolutiei a fost realizarea libertatii de manifestare, de organizare, de exprimare, pluralismul politic... Au aparut atunci exploziv, in luna ianuarie, 30 de partide, pe baza legii partidelor pe care am emis-o la sfarsitul anului 1989. Pana la alegeri am ajuns la vreo 90 de partide, care au luat parte la primele alegeri. Apoi a fost un proces de asezare, de sedimentare si de reducere a numarului de partide. Au ramas cateva partide proeminente care au fost forte active ale confruntarilor noastre politice", a declarat Iliescu.

In ceea ce priveste onestitatea politicienilor din prezent, fata ce cei din 1990, fostul presedinte a precizat ca acum predomina interesele private.

"In toate generatiile sunt de toate, si oameni onesti si... apar interese inevitabile. Am intrat intr-o lume in care predomina interesul, proprietatea privata si capitalul inseamna interes privat si se confrunta interesele celor ce au si celor ce n-au. Deci am intrat intr-o societate care are de toate si unde confruntarea intereselor domina din spatele... si confruntarile politice, economice si sociale", a mai sustinut Iliescu.

Totodata, el a fost intrebat daca in opinia sa romanii sunt constienti de ceea ce s-a castigat in urma cu 23 de ani.

"Sunt de tot felul, oameni care inteleg, oameni care nu inteleg. Oameni care au fost partasi si care se uita si cu interes dar si cu oarecare amaraciune ca a disparut suflul care a caracterizat anii de dupa Revolutie. Sunt oameni constienti de toate aceste lucruri. Sunt si oameni care nu inteleg si nu sunt partasi la procesele si la eforturile necesare de a apara ceea ce am castigat", a mai afirmat fostul presedinte.

Tu ai motive sa regreti comunismul?


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate