Imagini uluitoare cu pădurea Cheia care a fost pusă la pământ de vânt vântul puternic. Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini

Pădurea de lângă Cheia a fost rasă de pe fața pământului, miercuri noaptea, în urma unor fenomene meteo extreme.

Distribuie pe:

Autor: A.B.G.

fara descriere


In articol:

O pădure extrem de tânără a fost distrusă cu totul din cauza valului de frig puternic. Trecerea de la o vreme caldă la una geroasă a făcut că arborii din pădurea Cheia să se prăbușească cu totul, au explicat meteorologii.

Citeste si: Gabriela Firea, nemulțumită de deszăpezirea din București! „Nu putem să spunem că nu s-a făcut nimic, dar...”

Citeste si: Cod galben de vânt puternic şi ninsori viscolite

Citeste si: Zăpada a paralizat Bucureștiul! Zeci de copaci s-au rupt și au căzut pe mașini și carosabil, stâlpi de electricitate s-au prăbușit și ei

Pădurea Cheia, pusă la pământ de fenomenle meteo duse la extrem 

Pădurea din județul Prahova a fost făcută praf pe o întindere de zeci de hectare şi copacii sunt probabil sute rupţi sau mutilaţi. Fenomenul acesta a fost asociat cu explozia de la Tunguska, Rusia, din 1908 când un meteorit a distrus peste 80.000.000 de copaci, pe o suprafață de 2.150 de km pătrați. 

„Nu cred că am parcurs nici măcar un kilometru de la ieşirea din Cheia, din judeţul Prahova, iar peisajul s-a schimbat complet. Nu mai sunt nici pensiuni şi nici zone unde găsim peisaje idilice. Dimpotrivă, am ajuns în locul unui adevărat dezastru natural. Cine ar fi aici, alături de mine, n-ar putea să spună că e în judeţul Prahova, ci mai degrabă că suntem în anul 1908, în Rusia, în Tunguska, unde acel meteorit a explodat cu forţa unei bombe atomice.

fara descriere

Ce a lăsat în urmă în Tunguska meteoritul, putem să vedem aici în România, în 2020, lângă Cheia. O întreagă pădure de brădet a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Oriunde te uiţi în stânga sau în dreapta vezi doborâtură. Nu vă imaginaţi că vorbim despre arbori bătrâni. Sunt brazi tineri cu diametrul de 30-40 cm, brazi viguroşi, care au stat în picioare zeci de ani la rând, au trecut prin atâtea ierni, perioade de viscol şi nu s-a întâmplat nimic”, a relatat pentru Știrile Protv Cătălin Radu Tănase.

În zonă, vântul a atins și 200 de km/h și a lăsat în urmă un dezastru.

Astfel de fenomene au mai avut loc în România, în urmă cu câțiva ani în apropierea Sovatei şi în județul Iași cu şi mai multă vreme în urmă. Pe baza acestor două evenimente, experții au două explicații: fie s-a produs un vârtej din cauza tăierilor ilegale, care au creat goluri în pădure, fie arborii au fost puși la pământ de un ciclon extrem de puternic.

fara descriere

„Pădurarii spun că de obicei în zonele în care se taie foarte mult apar goluri în pădure, aşa numitele zone de chelitură. Când se fac goluri de arboret se crează condiţiile formării vârtejurilor. Atunci când vântul vine şi bate cu putere şi ajunge în aceste locuri goale, capăta vorţa se fac vârtejuri şi acestea au suficientă putere să doboare copacii sau să îi reteze pur şi simplu”, explică Cătălin Radu Tănase.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate